Terve.fi

Vaivaako verenpaine? Liikunta luultua nopeampi ja parempi tapa verenpaineen hoitoon

Vaivaako verenpaine? Liikunta luultua nopeampi ja parempi tapa verenpaineen hoitoon
Liikunta ja verenpaine: Liikunta saattaa olla jopa luultua parempi ja nopeampi apu vaikeasti hoidettavaan verenpaineeseen. Lue lisää.
Julkaistu 5.8.2016

Liikunta saattaa olla jopa luultua parempi ja nopeampi apu vaikeasti hoidettavaan verenpaineeseen, tuore tutkimus osoittaa. Tulosten mukaan verenpaine laskee jo yhden liikuntakerran jälkeen.

Havainnot ovat tervetulleita, sillä vaikeasti hoidettavaa verenpainetautia sairastavien verenpaine ei aina laske edes usean lääkkeen yhteisvoimin.

Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa kaksikymmentä keskimäärin 54-vuotiasta verenpainepotilasta osallistui kolmeen eri ryhmään kolmena eri päivänä. Yhtenä päivänä he lepäsivät ja muina päivinä osallistuivat 45-minuuttiseen kevyeen tai kohtalaisen intensiiviseen aerobiseen liikuntaharjoitukseen. Kaikki osallistujat sairastivat vaikeasti hoidettavaa verenpainetautia.

Lepopäivään verrattuna osallistujien systolinen verenpaine laski kummankin liikuntakerran jälkeen 8–9 mmHg, mutta diastolinen verenpaine laski vain kevyen liikunnan jälkeen. Kevyt liikunta oli muillakin mittareilla parempaa ja sen suomat verenpaineen alentumat havaittiin pitempään, vielä 10 ja jopa 19 tuntia myöhemmin. Rankemman liikunnan vaikutukset nähtiin vain liikuntaa seuraavien viiden tunnin ajan.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Lue lisää:

Kommentoi »