Terve.fi

Liikunta sepelvaltimotaudin hoidon tukena


Liikunta ja sepelvaltimotauti: Liikunta on osoittautunut erinomaisen tehokkaaksi keinoksi sepelvaltimotaudin hoidossa. Lue lisää.
Teksti Toimitus

Sepelvaltimotauti on luonteeltaan krooninen sairaus, joka pahenee, ellei sairauden etenemistä pyritä estämään tai hidastamaan. Liikunta on osoittautunut erinomaisen tehokkaaksi keinoksi sepelvaltimotaudin hoidossa. Liikunta kohottaa kuntoa, vähentää rintakipua (angina pectoris) tai voi jopa lopettaa ne kokonaan, ja parantaa sepelvaltimoiden sisäseinämän (endoteelin) toimintaa. Pelkästään liikuntaa sisältäneet sepelvaltimopotilaiden kuntoutusohjelmat ovat vähentäneet sepelvaltimotaudista aiheutuneita kuolemia jopa 35 %.

Runsas liikunta voi pysäyttää sepelvaltimoiden ahtautumisen

Sepelvaltimotaudin etenemisen estämiseksi (sekundaaripreventio) liikunnan määrällä ja teholla on tärkeä merkitys. Viikoittainen liikunnan määrä, jonka avulla on kulutettu energiaa vähintään 1600 kcal, voi pysäyttää sepelvaltimoiden ahtautumisen. Lisäksi viikoittainen liikunnan määrä, jossa liikunnalla on kulutettu 2200 kcal energiaa, on jopa vähentänyt sepelvaltimoiden ahtautta.

Liikunta on edullista ja tehokasta sekundaaripreventiossa

Äskettäin julkaistussa kliinisessä tutkimuksessa vakaata sepelvaltimotautia sairastavilla verrattiin 12 kuukauden liikuntaharjoittelun ja sepelvaltimoiden pallolaajennuksen vaikutusta sydäntapahtumiin ja kestävyyskunnon muutokseen. Tulokset osoittivat, että liikuntaryhmällä sydäntapahtumia esiintyi vähemmän ja kunto nousi enemmän verrattuna pallolaajennusryhmään. Lisäksi tutkijat tekijät kustannus-vaikuttavuus-analyysin ja totesivat liikunta-hoidon merkittävästi tehokkaammaksi ja edullisemmaksi vaihtoehdoksi verrattuna pallolaajennus-hoitoon.

Julkaistu: 28.6.2007