Terve.fi

Miten saada liikunta jokapäiväiseksi rutiiniksi? Lue vinkit!

Miten saada liikunta jokapäiväiseksi rutiiniksi? Lue vinkit!
Säännöllistä liikuntaa harrastava henkilö on yleensä terveempi, energisempi ja nukkuu paremmin.
Julkaistu 13.7.2011

Säännöllistä liikuntaa harrastava henkilö on yleensä terveempi, energisempi, nukkuu paremmin, ajattelee selkeämmin, kärsii vähemmän ahdistuksesta, suoriutuu paremmin työvelvoitteista, sekä kärsii vanhuuden vaivoista vähemmän. Suurin osa ihmisistä tietää kyllä säännöllisen liikunnan edut, mutta jokapäiväinen urheilu tuntuu silti ylivoimaiselta. Miten urheilullisuuden saisi osaksi jokapäiväistä elämää? Lue 7 keinoa, joilla liikunnan voi saada luonnolliseksi osaksi arkea.

1. Harrasta liikuntaa joka maanantai

Maanantai on usein viikon vaikein päivä, ja arkea voi olla takkuista saada käyntiin. Aloita siis liikuntarutiinisi myös heti maanantaisin, niin saat potkua heti viikon alkuun. Näin saat myös liikunnallisen asenteesi kohdalleen.

2. Ajoita liikuntasuoritus aamuun

Usein käy niin, että kiireinen päivä vie mennessään eikä liikunnalle jää aikaa keskellä päivää tai illalla. Kokeile siis harrastaa liikuntaa heti aamusta! Se ei vaadi paljon – laita herätyskello soimaan vaikkapa puoli tuntia aiemmin ja käy herättyäsi virkistävällä lenkillä. Mielesi virkistyy ja saat terveellisen alun päivällesi.

3. Älä jätä liikuntaa väliin kahtena päivänä peräkkäin

Liikunnastakin tarvitsee välipäiviä, aloittelijat enemmän. Ei kannata kuitenkaan pitää taukoa useammin kuin yhden päivän kerrallaan. Pidempi tauko vaikeuttaa taas rutiinin jatkamista. Pitäydy harjoitussuunnitelmassasi kärsivällisesti, vaikka meno tuntuisi välillä takkuilevalta. Jos jonakin päivänä lenkkipolku on kestämätön ajatus, kokeile välillä jotakin muuta lajia. Tanssi vaikka keskellä olohuonettasi!

4. Päätä aloittaa liikunta

Aloittaminen on liikunnan haastavin osuus. Tee selkeä päätös siitä, että urheilet tästä eteenpäin säännöllisesti. Kun saat kerran aloitettua, loppu sujuukin miltei itsestään. Viimeistään puolimatkassa huomaat edistyneesi huomaamattasi. Kannusta itsesi liikkeelle, niin loppu pitää kyllä huolen itsestään.

5. Pohdiskele liikunnallisia mieltymyksiäsi

Mentaaliharjoittelu on osa urheilusuoritusta. Kannattaakin ottaa aina ajatus mukaan siihen, mitä teet. Kun olet aloittelemassa liikunnallista elämäntapaa, mieti asioita, jotka siihen vaikuttavat. Miksi et ole harrastanut liikuntaa aiemmin? Oletko löytänyt lajin, josta pidät? Mitä tarvikkeita tarvitset liikkumiseen, liikutko mieluummin ulkona vai sisällä, yksin vai ryhmässä? Kunhan sinulla on selvät sävelet toivomuksistasi, on helpompi aloittaa.

6. Älä yritä tavoitella täydellisyyttä

Unohda liian kovat tavoitteet. Jos olet sitä mieltä, että juoksussa ei ole mitään järkeä ellet jaksa vetää kylmiltäsi puolimaratonia, olet luultavasti aloittamassa liian haasteellisesti. Älä aseta itsellesi liian tiukkoja rajoja tai suuria paineita. Aloita siitä, mihin rahkeesi ja kuntosi riittävät. Kymmenenkin minuuttia päivisin riittää alkuun, ja voit pikkuhiljaa kasvattaa päivittäistä liikunnan määrää.

7. Älä petä itseäsi

Kuntosalikortin ostaminen ei vielä tarkoita sitä, että treenaat kuntosalilla joka päivä. Myöskään liikunnallinen menestyksesi ala-asteen urheilukisoissa ei vielä taida tehdä sinusta nykypäivän urheilusankaria. Väite, että sinulla ei ole aikaa liikkua, ei välttämättä pidä paikkaansa. Ole rehellinen itsellesi. Jos olet päässyt vuosien saatossa repsahtamaan, ei kannata luovuttaa. Kuntosalikortin ostaminen mahdollistaa treenaamisen vaikka joka päivä tästä eteenpäin.

Lähde: Dietriffic.com

Kommentoi »