Terve.fi

Liikunta tekee hyvää terveydelle iästä riippumatta

Liikunta tekee hyvää terveydelle iästä riippumatta
Liikunnalliset vanhukset elävät pitempään ja terveempinä, vaikka he aktivoituisivat vasta kahdeksankymppisenä.
Julkaistu: 21.9.2009

Liikunnalliset vanhukset elävät pitempään ja terveempinä, vaikka he aktivoituisivat vasta kahdeksankymppisenä, tuore tutkimus osoittaa. Ilmeisesti vähäinenkin liikunta voi lykätä vanhuuteen liittyvää yleiskunnon ja terveyden heikkenemistä.

Israelilaistutkijat hyödynsivät 1 861:n vuosina 1920-1921 syntyneen miehen ja naisen terveys-, elämäntapa- ja kuolintietoja, ja havaitsivat liikkumisen hyödyttävän riippumatta sen laadusta, tai iästä, jossa liikkumisen aloittaa. Osallistujien liikunnallisuus ja terveydentila arvioitiin kotikäynneillä heidän ollessa 70-, 78- ja 85-vuotiaita.

Fyysisesti passiivisiksi luokiteltiin vanhukset, jotka liikkuivat alle neljä tuntia viikossa. Liikunnallisiksi ja aktiivisiksi kutsuttiin niitä, jotka liikkuivat viikossa vähintään tuon neljä tuntia, tai kävelivät vähintään tunnin päivittäin tai esimerkiksi hölkkäsivät tai uivat pari tuntia viikoittain. Seitsemänkymppisenä aktiivisiksi luokitelluista kuoli ennen seuraavaa kotikäyntiä noin yksi seitsemästä, kun passiivisista kuoli melkein kolmannes.

Toisen ja kolmannen kotikäynnin välissä aktiivisista kuoli noin kolmannes ja passiivisista vajaat puolet. Viimeistä kotikäyntiä seuraavien kolmen vuoden aikana kuoli vain joka neljästoista liikunnallinen, mutta jopa neljännes vähän liikkuvista. Liikunnasta hyötyivät myös vanhukset, jotka aktivoituivat vasta 78-85-vuotiaina.

Aktiivisesti liikkuvat myös pysyivät pitempään itsenäisinä ja pärjäsivät arkiaskareissa muita paremmin, tutkijat raportoivat.

Tulokset julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Lue lisää:

Kommentoi »