Treenipäivien välipalat – milloin syödä ja mitä?

Treenipäivien välipalat – milloin syödä ja mitä?
Tuskailetko treenipäivinä välipalojen suhteen? Poimi vinkit ja nappaa virtaa harjoituksiin!
Julkaistu 13.5.2016

Tiedätkö, mitä pitäisi syödä ennen ja jälkeen treenin? Kaikkein suurin merkitys jaksamisen kannalta niin treeneissä kuin niiden ulkopuolellakin on riittävällä, tasaisella ja monipuolisella energian saannilla.

Välipaloihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta energiatasot säilyvät treeneissä ja palautuminen on tehokasta.

Syöminen ennen harjoitusta

Kovatehoisen aamutreenaajan kannattaa syödä kevyt aamupala ennen treeniä. Aamupala auttaa verensokeritasoa pysymään hyvänä harjoituksen aikana. Lihakset saavat kaipaamaansa energiaa yöpaaston jälkeen, ja treeni-intensiteetti on helppo pitää yllä. Tällä saattaa olla merkitystä myös syömisen hallintaan loppupäivän aikana.

Aamuun sopii kevyt ja hiilihydraattipitoinen aamupala, joka imeytyy nopeasti. Näin mahalaukku ei ole liian täynnä ja verensokeritasot hyvällä tasolla harjoituksen aikana. Proteiinin lisääminen aamupalaan edistää palautumista ja lihasten kehitystä. Sama pätee myös iltapäivällä syötyyn välipalaan.

Aamupala ei ole välttämätön, mikäli sen väliin jättäminen ei haittaa treeniäsi tai aamuharjoituksesi on kevyt. Rasvanpolton kannalta syömisellä tai syömättä jättämisellä ei ole kuin muutaman gramman ero kuukausitasolla, joten sen vuoksi aamupalaa ei kannata skipata.

Syö aamu- tai välipala noin tuntia ennen treenejä. Mitä lähemmäksi harjoitusta syöminen venyy, sitä järkevämpää on nauttia ateria nestepitoisena imeytyvyyden tehostamiseksi.

Vältä liikaa kuitua ja rasvaa ennen harjoitusta. Rasva ja kuitu hidastavat nimittäin mahalaukun tyhjenemistä, ja liika kuitu voi saada vatsan heittämään kuperkeikkaa tehojen noustessa.

Esimerkkejä kevyestä harjoitusta tukevasta ateriasta:

  • maustamaton jogurtti marjojen tai hedelmän kanssa
  • täysmehusta tai hedelmästä ja proteiinijauheesta tehty smoothie
  • vähäkuituinen leipä (kuitua alle 6g/100g) ja vähärasvaiset päällysteet, esimerkiksi kalkkunaleikkeleellä ja salaatinlehdillä
  • vettä ja kahvia, jos sitä juot

Kahvin juominen ennen harjoitusta voi parantaa fyysistä suorituskykyäsi, joten nappaa kupillinen ennen salille menemistä!

Harjoituksen jälkeen 

Erillisen palautusjuoman nauttiminen harjoituksen päälle ei ole välttämätöntä, mikäli päivän ateriat ovat kohdallasi kunnossa ja siirryt treenipaikalta ruokapöydän ääreen. Palauttava ateria olisi hyvä ajoittaa tunnin sisään harjoituksen päättymisestä.

Mitä kovatehoisempi harjoitus on, sitä oleellisempaa voi olla palauttavan aterian nauttiminen noin vartin sisään harjoituksen päättymisestä etenkin, jos välipala ennen harjoitusta on ollut puutteellinen.

Palauttava välipala (hiilihydraatteja + proteiineja, 2:1) voi olla esimerkiksi:

  • palautusjuoma
  • proteiinipatukka
  • iso sämpylä, jossa 4 viipaletta kinkkua välissä
  • 1 dl raejuustoa ja purkki ananasmurskaa

Muista huolehtia riittävästä nesteytyksestä vielä harjoituksen jälkeenkin, äläkä unohda iltapalaa! 

Personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin kauneusjaterveys.fi:n lukijoille. Joka viikko uudet ohjeet!

"Työskentelen personal trainerina, kouluttajana sekä ravintovalmentajana. Iltaisin ohjaan ryhmäliikuntatunteja, lenkkeilen koiran kanssa metsässä, opiskelen saksaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Minulla on kaksi lasta, joiden kanssa pelataan futista, käydään uimassa ja katsotaan hyviä leffoja kasassa sohvalla. Haaveilen pitkistä yöunista ja kiireettömistä aamuista ja siitä, että minulla olisi vastaus kaikkiin maailman kysymyksiin."

Lue myös:

Kommentoi »