Tiesitkö tätä siitepölyallergiasta?

Tiesitkö tätä siitepölyallergiasta?
Tiesitkö, että siitepölyallergiaan on perinnöllinen alttius? Tässä kuusi faktaa siitepölyallergiasta.
Julkaistu 8.6.2015

1. Siitepölyallergia voi periytyä. 

Siitepölyallergia – kuten muutkin allergiat – aiheutuu elimistön herkistymisestä. Siitepölyallergialla on taipumus periytyä, jos vanhemmillakin on todettu allergiaa.

Allergiaa ei pysty ennakoiden välttämään, vaan sen kanssa on elettävä. Hoitamalla allergista nuhaa, pystyt kuitenkin estämään sen muuttumista astmaksi.

2. Antihistamiinia ei tarvitse käyttää ennakoiden. 

Antihistamiinikuuria ei tarvitse aloittaa ennen siitepölykauden alkua. Sen sijaan kortisonipohjaisten nenäsumutteiden käyttö pitäisi aloittaa noin viikkoa ennen oletettua oireiden alkamista.

Jos allergia on paha, voidaan lääkkeiden ja nenäsumutteiden lisäksi käyttää myös silmätippoja.

3. Hoitamattomana allerginen nuha voi johtaa astmaan. 

Siitepölyallergian on todettu heikentävän elämänlaatua, sillä jatkuva silmien kutina ja nenänvuoto häiritsevät elämää. Samalla myös unenlaatu kärsii.

Allerginen nuha voi johtaa pahimmillaan astmaan, jos sitä ei hoida.

4. Siedätyshoitoon tulee hakea jo syksyllä. 

Siedätyshoitoon tulee hakeutua jo hyvissä ajoin edellisenä syksynä. Siedätyshoitoa on saatavilla pistoshoitona, tablettina sekä liuoshoitona. Pistoshoitoa annetaan koivu- heinä- ja pujoallergiaan, tablettihoitoa heinäallergiaan ja liuoshoitoa koivuallergiaan.

Siedätyshoito on pitkä aikainen prosessi, ja se kestää noin kolme vuotta. Parhaimmillaan hoidon avulla voi päästä kokonaan eroon allergialääkkeistä.

5. Siitepölyä kantautuu Suomeen myös Keski-Euroopasta. 

Koivun siitepöly on kevyttä, minkä vuoksi se helposti leviää tuulen mukana. Etenkin Etelä-Suomeen kantautuu muun muassa Baltian maista jo aiemmin keväällä koivujen siitepölyä, minkä takia allergikot voivat huomata oireita jo ennen kuin varsinainen siitepölykausi Suomessa alkaa.

Pohjois-Suomessa siitepölyallergiasta ei kärsitä yhtä paljon kuin etelässä, sillä siellä ei kasva niin paljon koivuja. 

6. Lääkehoidon lisäksi siitepölyallergiaa voi lievittää kotikonstein.  

Nenäkannua kannattaa kokeilla, jos allerginen nuha häiritsee arkea liikaa. Pyykkejä ei kannata kuivattaa siitepölykautena ulkona, ja ulkoilu on suositeltavinta aamuisin, iltaisin ja sateen jälkeen. Hiukset kannattaa myös huuhdella iltaisin ennen nukkumaan menoa, sillä päivän aikana niihin on voinut tarttua siitepölyä. 

Hengityssuojaakin voi käyttää, mutta se ei ole kovin yleinen suomalaisessa katukuvassa.

Lähteet: Hengitys- ja astmaliiton allergianeuvoja Marjo Tähtinen ja keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Hilkka Viitala

Kommentoi »