Kauneus ja Terveys

Tiesitkö tämän atopiasta?

Tiesitkö tämän atopiasta?
Tutkimme, mitkä väitteet atopiasta ovat totta ja mitkä tarua.
Julkaistu: 29.4.2015

1. Atooppisesta ihosta on nostettu turha haloo. Mitä pienestä kutinasta.

Tarua. Joka neljäs suomalainen sairastaa jotain atooppista sairautta, kuten allergista nuhaa, astmaa tai atooppista ihottumaa. Eikä atooppisessa ihottumassa ole kyse mistään pikkukutinasta vaan elämänlaatua haittaavasta vaivasta.

Se lyhentää yöunia, ja huonosti nukutut yöt heikentävät jaksamista ja vaikuttavat mielialaan. Atooppinen ihottuma altistaa ahdistukselle ja masennukselle. Koska hikoilu pahentaa atooppisen ihon kuntoa, sairaus voi rajoittaa liikuntaharrastuksia.

Atooppinen ihottuma vaikuttaa ammatinvalintaankin: esimerkiksi jatkuvaa käsienpesua vaativat työt eivät välttämättä sovi sitä sairastaville.

2. Ihottuma on itse aiheutettu vaiva. Huonosti hoidettu iho kärsii.

Tarua. Alttius sairastua atooppisiin sairauksiin on vahvasti perinnöllinen. Suomessa kuiva talvi-ilma ja pakkanen vahvistavat geenien vaikutusta.

Elintavoilla tai ihonhoitotottumuksilla ei sairautta saa aikaan.

Atooppista ihottumaa sairastavalla ihon suojakerros on rakenteeltaan heikompi kuin muilla. Siksi ihon läpi pääsee helpommin eri aineita. Siitä haihtuu myös kosteutta tervettä ihoa enemmän.

Tällöin iho on kuiva ja herkkä, ja se tulehtuu ja hilseilee helposti. Ihoa voi poltella, ja raapimisen seurauksena se voi paksuuntua. Suurimmalla osalla atoopikoista ihottuma on lievää ja paikallista, mutta pahimmillaan ihottuma peittää koko ihmisen päästä varpaisiin.

3. Jos on lapsena maitorupi, aikuisena on kutisevat kädet.

Totta. Atooppinen ihottuma näkyy eri-ikäisillä eri paikoissa kehoa. Vauvoilla se tulee tavallisesti poskiin ja vartaloon, koululaisilla maitoruveksi kutsuttuna muotona taipeisiin ja ratsupaikkaihottumana reisien takapintaan. Aikuisella se kirjavoittaa myös kasvot, ylävartalon ja kädet.

Taipumus atopiaan on elinikäinen, eli atooppisiin sairauksiin ei ole parannuskeinoa. Oireet voivat kuitenkin lievittyä iän myötä.

Ihottuma voi pysyä poissa vuosia, mutta joskus lapsuudessa vaivannut ja teini-iässä rauhoittunut ihottuma palaa aikuisiällä takaisin. Niin voi käydä vielä vanhainkoti-iässäkin.

4. Ruokavalio hillitsee ihottumaa.

Tarua. Atooppisen ihon takia ei tarvitse rukata ruokavaliota: ruoka- aineiden karsimisella ei ole tutkimusten mukaan vaikutusta ihon kuntoon.

Eri asia on, jos ihmisellä on jokin ruoka-aineallergia. Toisin kuin atooppinen ihottuma, se aiheuttaa yleensä nopean, välittömän reaktion.

Atooppinen ihottuma oireilee kausittain. Tämän vuoksi moni yhdistää ruokavaliossa tekemänsä muutokset ihon parempaan kuntoon.

Pikkulapsilla harkitaan allergiatutkimuksia, jos ihottuma ei tahdo hoidoilla parantua.

5. Herkkä iho inhoaa ahkeraa pesua.

Totta. Yletön peseminen pahentaa atoopikon ihoa. Se heikentää ihon suoja kerrosta, sillä atooppinen iho ei pysty tuottamaan riittävästi suojaavia rasvoja. Saunaan saa mennä ja suihkussa sopii käydä päivittäin, mutta siellä ei voi lutrata tuntikausia. Iholle tullut hiki pitää pestä pois.

Vesi ei ole pahin peikko vaan saippuapitoiset ja vaahtoavat, ihon omaa suojaa liuottavat pesuaineet. Happamat pesunesteet eivät ole yhtä pahoja, kunhan ne eivät sisällä ihoa kuivattavaa natrium lauryylisulfaattia. Perusvoiteella peseminen on hyvä vaihtoehto.

6. Stressi tuntuu iholla.

Totta. Henkinen paine pahentaa atooppista ihottumaa, ja ihottuma aiheuttaa stressiä. Jos stressinhallinta on hankalaa, ei auta kuin tehostaa ihon hoitoa haastavassa elämäntilanteessa.

Lomalla monen atoopikon iho voi paremmin. Loma kohteeksi kannattaa valita aurinkoinen kohde, sillä tutkimusten mukaan 95 prosenttia atooppisesta ihottumasta kärsivistä hyötyy auringonvalosta.

Koska aurinkoon liittyy ihosyöpäriski, aurinkoa ei parane ahnehtia ja iho tulee suojata­ aurinkorasvoilla.

Kommentoi »