Kauneus ja Terveys

Katupöly on siitepölyä vaarallisempaa, pysyttele kaukana

Katupöly on siitepölyä vaarallisempaa, pysyttele kaukana
Katupöly on vaarallisempaa kuin siitepöly, mutta molempia vastaan taistellaan samoilla keinoilla. Lue tästä perusohjeet.
Julkaistu: 1.4.2014

Katupöly syntyy hiukkasista, jotka ovat peräisin tien pinnoitteesta, autojen renkaista ja jarruista sekä pakokaasuista. Hampaiden välissä kirskuu muukin kuin sora.

Eniten pölyä on ruuhka-aikoina vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla ja teillä. Silloin terveenkin ihmisen voi olla hankala hengittää, puhumattakaan allergikoista tai astmaatikoista.

Mikroskooppisen pienet hiekka- ja pölyhiukkaset tunkeutuvat nenään, silmiin, nieluun ja keuhkorakkuloihin asti. Ei ihme, jos yskittää.

Pahin katupölykausi kestää maaliskuusta toukokuun alkuun. Kauden pituus riippuu talven pituudesta ja kevään kuivuudesta. Kun kadut on saatu putsattua ja ensimmäiset kunnon kevätsateet saapuvat, pölyn määrä pienenee merkittävästi.

Katupöly on vaarallisempana kuin siitepöly. Pitkäaikainen altistuminen katupölylle voi ai­heuttaa hengityselin- ja sydänoireita. Myös hengitys- ja sydänsairauksista johtuvat sairaalakäynnit sekä kuolleisuus lisääntyvät niinä päivinä, kun hiukkasia on ilmassa runsaasti.

Miten suojautua katupölyltä?

1. Vältä pölyisimpinä aikoina kaupungin keskusta-alueita ja kevyen liikenteen väyliä, jotka kulkevat vilkkaasti liikennöityjen teiden reunoilla. Metsässä ja meren rannalla on vähemmän katupölyä. Jo korttelin päässä pääkaduista ilma on puhtaampaa.

2. Pidä ovet ja tuuletusikkunat kiinni ja kuivata pyykit sisällä.

3. Katupöly voimistaa astmaatikkojen ja siitepöly­allergikkojen oireita. Moni satunnaisesta tukkoisuudesta kärsivä hyötyy apteekeissa myytävistä antihistamiinilääkkeistä ja allergianenäsuihkeista. Paras suojautumiskeino on ennakointi. Terve aikuinen voi käyttää niitä pahimman katu- ja siitepölyajan turvallisesti, vaikka varsinaista allergiaa ei olisikaan todettu. Lisää astma- ja allergialääkityksen määrää ennen pahimman katu- ja siitepölykauden alkua.

4. Nenän huuhtelu vesi-merisuolaseoksella voi auttaa.

5. Japanin tai Kiinan katukuvassa tuttujen paperisten hengityssuojaimien käyttöä voi harkita, mutta ne eivät suojaa ilmansaasteilta. Jos suojan haluaa ostaa, kannattaa hankkia P2-luokan hengityssuojain, jossa on uloshengitysventtiili. Suojia voi ostaa esimerkiksi rautakaupoista.

6. Ilmanlaatua ja siihen vaikuttavan katupölyn määrää mitataan kaikissa suurimmissa kotimaisissa kaupungeissa. Myös säätiedotuksissa kerrotaan ilmanlaadusta ja keväisin myös siitepölypitoisuuksista. Seuraa tilannetta. Ilmanlaadusta kertova neliportainen indeksi on havainnollistettu yksinkertaisin värikoodein. Kun mittari on punaisella tai violetilla, ilmassa on runsaasti mikrohiukkasia.

Paikkakuntakohtaiset ilmanlaadun mittausasemat ja niiden mittaustulokset löytyvät lähes reaaliaikaisena osoitteesta ilmanlaatu.fi.

1 kommentti