Terve.fi

Yleistietoa täistä

Yleistietoa täistä
Täitartunta ja hoito: Täit ovat harmahtavia, litteitä, 1–4 mm pituisia loisia. Täit imevät verta päänahasta. Täitartunta voi olla oireeton. Miten täitartunta hoidetaan?
Julkaistu: 29.7.2019
Jos 24 tunnin kuluttua käsittelystä eläviä täitä on edelleen näkyvissä, kannattaa käsittely uusia heti jollakin toisella valmisteella. Käsittelyn jälkeen päänahassa voi olla kutinaa ja ärsytyksen tunnetta useita päiviä, eikä se ole aihe uudelle hoidolle. Kutinaa voi yrittää hillitä suun kautta otetulla antihistamiinilla tai paikallisella kortisonivalmisteella.

Päätäiden periytyvyys

Päätäit ovat tartuntatauti, eivätkä siis periydy.

Päätäiden yleisyys

Päätäitä tavataan eniten 3–11-vuotiailla lapsilla, ja päiväkotihoito altistaa sille.
Päätäit eivät ole merkki huonosta hygieniasta eivätkä tarkoita sitä, että lapsen koti on likainen. Jos olet todennut, että lapsellasi on päätäitä, ilmoita asiasta lapsen kouluun tai päivähoitopaikkaan. Näin muut lapset voidaan tutkia ja hoitaa tarvittaessa.

Päätäiden ennuste

Jos lääkärin määräämä hoito on toteutettu oikein, on todennäköistä, että päätäistä päästään eroon. Joskus kuitenkin päivähoidossa päätäiongelma voi kestää pitkäänkin. Jos lapsi raapii runsaasti kutiavaa päänahkaa, voi siihen kehittyä antibioottihoitoa vaativa infektio.
Lähteet:
Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Marjo Renko, Kihomadot, täit ja syyhy, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2017.
ICD-10:
B85.0 Täitauti tai satiaistauti
Kommentoi »