Terve.fi

Kouluun paluu tuo mukanaan täiongelman

Kouluun paluu tuo mukanaan täiongelman
Täit ovat todellakin inhottavia otuksia – ne ovat loiselijöitä, jotka vaivaavat päätä, kulmakarvoja ja ripsiä aiheuttaen karmivaa kutinaa päänahassa. Lue lisää täistä.
Julkaistu 16.9.2010

Täit ovat todellakin inhottavia otuksia – ne ovat loiselijöitä, jotka vaivaavat päätä, kulmakarvoja ja ripsiä aiheuttaen karmivaa kutinaa päänahassa.

Täit ovat maailmanlaajuinen ilmiö, mutta niillä on tapana iskeä varsinkin kouluikäisiin lapsiin. Tarkkaavaisuus on tärkein keino tartunnan ehkäisemisessä. Paras tapa on ottaa selvää, mitä etsii, tutkia lapsen pää usein ja paikantaa ongelma niin pian kuin mahdollista.

Täitä voi tulla kenelle tahansa lapselle. Usein ajatellaan, että täit ovat huonon hygienian tai köyhien olojen ongelma, mutta vauras ja hyvinvoiva henkilö voi kärsiä täistä aivan yhtä suurella todennäköisyydellä.

Täit leviävät läheisen kosketuksen kautta. Ne eivät voi hypätä tai lentää, joten niiden täytyy ryömiä toisiaan koskettavien ihmisten välillä. Ala-asteikäiset lapset ovat täiden yleisimpiä uhreja, koska he ovat usein paljon kosketuksissa toisiinsa. He koskevat toisiinsa kuiskutellessaan, jutellessaan tai ottassaan päiväunia. Täit voivat levitä myös yhteisen kamman tai harjan välityksellä.

Tänä päivänä on paljon erilaisia keinoja päästä eroon täistä.

Täiden ehkäiseminen ja niiden leviämisen estäminen vaatii kuitenkin seuraavia toimenpiteitä:

  • Sopivan henkilökohtaisen alueen ylläpito – tätä on lähes mahdoton opettaa pienille lapsille.
  • Lyhyet hiukset. Täitä ilmenee enemmän niillä lapsilla, joilla on pitkät hiukset.
  • Lapsen hiuksien säännöllinen tarkistaminen täiden tai niiden munien varalta.

Lasten hiukset kannattaa siis kammata pari kertaa viikossa ja käyttää kylpyaikoina erityistä, tiheäharjaista kampaa, joka poistaa täit niiden munat hiuksista.

Jopa näiden varotoimenpiteiden jälkeen lapselle saattaa silti tulla täitä. Tässä tapauksessa vanhempien pitää vaihtaa nopeampaan hoitokeinoon. Useimmat lääkärit suosittelevat reseptivapaita tai reseptillisiä täihoitoja, jotka sisältävät mietoja tuholaismyrkkyjä. Nämä aineet ovat yleensä turvallisia ihmisille, lukuun ottamatta vastasyntyneitä. Täitartuntaa on vaikea hävittää käyttämättä tuholaismyrkkyä.

Jos ei kuitenkaan halua altistaa lasta myrkyille, vanhemmat voivat kammata täit ja munat pois lapsen päästä. Tämä prosessi vaatii huolellisuutta ja se pitää toistaa päivittäin, sillä tartunta voi palata, jos päähän jää yksikin täi tai muna. Tämä on kuitenkin turvallisempaa kuin tuholaismyrkkyjen käyttö.

Muuta muistettavaa:

  • Täit tarttuvat yleensä lapseen, mutta jokainen perheenjäsen on kuitenkin tarkistettava.
  • Toistuvia hoitoja tarvitaan, jotta täistä pääsee lopullisesti eroon. Tämä pätee mihin tahansa hoitokeinoon.
  • Muista imuroida huonekalut ja laittaa kaikki lakanat kuivausrumpuun estääksesi täitä leviämästä.

Jos lapsellasi on täitä, älä panikoi. Se ei tarkoita sitä, että lapsellasi olisi huono hygienia tai että olisit huono vanhempi. Huolehdi ongelmasta ja tarkista, etteivät täit ole levinneet muille perheenjäsenille.

Kommentoi »