Sairaudet

Lasten päätäit

Täit ovat hyvin pieniä siivettömiä hyönteisiä, jotka elävät loisena ihmisessä. Niistä yleisin on päätäi.

Teksti Toimitus
9.10.2013 Terve.fi

Täit ovat hyvin pieniä siivettömiä hyönteisiä, jotka elävät loisena ihmisessä. Niistä yleisin on päätäi.

Kuva: Päätäi.

Muita täitä ovat satiaiset, joita on harvoin lapsilla.

Päätäi elää päänahassa ja kiinnittää munimansa munat liimamaisella aineella hiusjuureen. 1-2 viikon jälkeen munat kuoriutuvat ja täit imevät verta ravinnokseen. Päänahassa olevat täit aiheuttavat allergisen reaktion iholla ja päänahka kutisee.

Päätäit tarttuvat suorassa lähikontaktissa tai päähineiden, vaatteiden, hiusharjojen, kampojen ja tyynyjen välityksellä. Päätäiepidemiat ovat yleisiä kouluissa ja niille ovat alttiita etenkin 3-12-vuotiaat lapset.

Päätäiden oireet

Yleisin päätäin oire lapsella on päänahan kutina. Lapsen päänahassa voi lisäksi olla raapimisen aiheuttamia haavaumia ja raapimisjälkiä.

Päätäit ja niiden munat (saivareet) näkee yleensä vain käyttämällä erityistä tiheäpiikkistä täikampaa ja suurennuslasia.

Päätäit löytyvät yleensä niskasta, korvien takaa ja päälaelta. Päätäit ovat seesaminsiemenen kokoisia ja ruskehtavia. Ovaalin muotoiset, valkokeltaiset munat ovat hiusjuuressa lähellä päänahkaa. Täit ja niiden saivareet voivat kiinnittyä täikampaan.

Kuva: Päätäiden löytäminen.

Komplikaatiot

Täit tarttuvat erityisen helposti lapsesta toiseen läheisessä kosketuksessa etenkin perheenjäsenten ja luokkatoverien välillä.

Täit aiheuttavat harvoin komplikaatioita.

Jotkut lapset voivat saada sekundaarisen päänahan tulehduksen, joka ilmenee rupeutuvana, märkivänä ihottumana, ja imusolmukkeet niskassa ja kurkussa saattavat turvota. Se johtuu päänahan jatkuvasta raapimisesta.

Hoito / Mitä tehdä?

Jos epäilet, että lapsellasi on päätäitä, ota yhteys lääkäriin. Lääkäri voi suositella lääkevoidetta, -shampoota tai -liuosta.

Noudata lääkevalmisteen ohjeita. Oikein käytettynä tuotteet ovat yleensä turvallisia lapsille.

Hoito on uusittava 7-10 päivän jälkeen, koska munat saattavat selviytyä ensimmäisestä käsittelystä.

Muut perheenjäsenet ja samassa päivähoitopaikassa olevat on tutkittava tartunnan varalta. Hoito annetaan vain niille, joilla on todettu päätäitä, ja kaikki tartunnan saaneet pitäisi hoitaa samaan aikaan uuden epidemian välttämiseksi.

Lääkehoito on tehokkainta, kun sen yhteydessä hiukset kammataan ja täit ja saivareet poistetaan. Käytä tiheäpiikkistä täikampaa. Tutkimuksissa täikampa (ja edeltävä käsittely hiustenhoitoaineella) on osoittautunut olevan vähintäänkin yhtä tehokas hoito kuin erilaiset lääkeshampoot.

Tuorein tieto on, että hiusten kuumailmakäsittely erityisesti täiden häätöön valmistetulla laitteella olisi kaikkein paras hoito.

Jos eläviä täitä esiintyy pian hoidon jälkeen, saattaa toisenlainen hoitomuoto olla tarpeen.

Keskustele asiasta lääkärin kanssa, jos ensimmäinen hoito ei tehoa. Älä käytä useampaa kuin yhtä lääkevalmistetta kerrallaan.

Lapsen päänahan käsittelyn lisäksi täit on poistettava lapsen vaatteista, päähineistä, huiveista ja muista hiustarvikkeista.

Täit tarvitsevat ihmisiä pysyäkseen hengissä ja kuolevat nälkään, jos vaatteita ei pidetä päällä viikkoon. Täit kuolevat, kun vaatteet pestään kuumassa pesuainevedessä tai kuivataan kuivaajassa hyvin kuumalla.

Pese hiusharjat ja -kammat täishampoolla tai kuumassa saippuavedessä.

Koska täit eivät pysy kauan hengissä ihmiskehon ulkopuolella, koko kodin yletön siivoaminen ei ole tarpeen. Päätäit eivät tartu lemmikkieläimiin eivätkä lemmikit siten levitä tartuntaa.

Jos lapsen päänahassa on sekundaarinen bakteeri-infektio, antibioottikuuri voi olla tarpeen.

Ennaltaehkäisy

Päätäit eivät ole merkki huonosta hygieniasta eivätkä tarkoita sitä, että lapsen koti on likainen. Jos olet todennut, että lapsellasi on päätäitä, ilmoita asiasta lapsen kouluun tai päivähoitopaikkaan, niin että muut lapset voidaan tutkia ja hoitaa tarvittaessa.

Selitä lapselle, että hän ei saa vaihtaa päähineitä eikä hiustarvikkeita, kuten pipoja, lakkeja, huiveja tai kypäriä muiden lasten kanssa tai lainata niitä muilta. Sama koskee hiusharjoja ja -kampoja. Tutki lapsesi hiukset ja päänahka huolellisesti parin päivän välein jonkin aikaa, jos lapsen leikkikaverilla on päätäitä. Älä anna lapsen maata sänkyvaatteilla tai tyynyillä, jos niitä ovat käyttäneet henkilöt, joilla on päätäitä.  

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi