Täit

Täit ovat harmahtavia, litteitä, 1-4 mm pituisia ihmisen loisia. Ne imevät verta ihmisen päänahasta, mikä aiheuttaa kutinaa. Hiuspohjan kutina onkin usein täitartunnan ainoa oire. Täitartunta voi myös olla oireeton. Elävien täiden lisäksi täitartunnan saaneen ihmisen päästä löytyy myös täin munia eli saivareita. Saivareet ovat ovaalin muotoisia, helmimäisiä ja 1 mm pitkiä. Saivareet kiinnittyvät tiukasti hiuksiin ja niitä löytyy erityisesti niskasta ja korvien takaa. Eläviä täitä voi olla hankala havaita, mutta saivareet erottuvat helpommin päänahasta. Hiukset voi kammata valkoisen paperin päällä, jolloin irtoavat täit ja saivareet on helpompi havaita.

Miten täit tarttuvat?

Täit tarttuvat pitkäaikaisen kosketuksen välityksellä, pelkkä hipaisu ei riitä tartunnan saantiin. Päätäit eivät hypi tai lennä. Tartunnan saantia voi ennaltaehkäistä välttämällä kampojen, harjojen ja pipojen vaihtoa. Täit voivat myös tarttua takkien kauluksien, korvakuulokkeiden, hiuspampuloiden ja pyyhkeiden kautta. Täitartunnan saantiin ei vaikuta puhtaus tai likaisuus, täit ovat vain kiinnostuneita veriateriasta.

Ihmisen täi ei tartu eläimiin kuten koiriin. Ihmisestä eksynyt täi voi periaatteessa elää vuorokauden koiran turkissa, joten koiraa ei kannata päästää sänkyyn muutamaan päivään. Koiralla on omat täit, jotka eivät tartu ihmiseen. Koiran täiden hoitoon on olemassa erilaisia valmisteita ilman reseptiä ja reseptillä.

Täitartunnan hoito

Täit eivät häviä ihmisen päästä itsestään vaan vaativat aina hoitoa. Täiden hoitona käytetään täishampoita ja täiden ja saivareiden poistoa kampaamalla. Lue aina häätövalmisteen pakkausseloste huolella ja tee hoito ohjeen mukaan. Vaikka täishampoot tuoksuvat usein pahalle, on shampoota levitettävä riittävästi. Päänahan lisäksi myös hiusten latvat on hyvä käsitellä huolellisesti, jotta täit eivät siirry latvoista takaisin päänahkaan. Lääkehoitoja ei pidä käyttää turhaan. Täit ovat tulleet resistenteiksi eli vastustuskykyisiksi lääkehoidoille, mikä johtuu aineiden liiallisesta käytöstä ja siitä, että ohjeita ei ole noudatettu. Kampaaminen täikammalla paljastaa täit. Jos täitä ei ole havaittu ja on kuitenkin pakottava tunne hoitaa pää, kannattaa suosia tukahdutusmekanismeihin perustuvia valmisteita (öljypohjaiset shampoot), jotka eivät sisällä lääkeaineita, eivätkä näin aiheuta resistenssiä.

Täiden munat ovat tiukasti hiuksissa kiinni ja niitä voi olla vaikea poistaa. Shampoohoidon lisäksi täikamman käyttö on tärkeää, jotta täit saadaan häädetyksi. Täikampa on tiheäpiikkinen kampa, joka helpottaa täiden poistoa. Usein hoitopakkausten mukana on kampa, mutta niitä voi ostaa myös apteekista erikseen. Kampaamisen voi aloittaa tavallisella kammalla ja siirtyä sitten täikamman käyttöön. Kampaaminen on hyvä ulottaa hiuspohjan läheisyyteen asti. Etikka-vesiseosta (50/50) voi käyttää kampaamisen apuna irrottamaan saivareita. Jos täitä havaitaan yhdellä perheen jäsenellä, on hyvä käsitellä myös koko muu perhe täishampoolla samalla kertaa. Mahdollinen uusintahoito tehdään kuitenkin vain niille keltä alun perinkin löytyi täitä. Myös tarhaan ja kouluun on hyvä ilmoittaa täitartunnasta, jotta toisetkin lapset voidaan tutkia. Kouluun ja tarhaan voi mennä seuraavana päivänä hoidon aloittamisen jälkeen.

Täishampoon käytön lisäksi vuodevaatteet ja pyyhkeet pestään 60 °C:ssa. Myös pipot ja kammat on pestävä. Kammat ja harjat voi käsitellä täishampoolla. Myös saunaa ja pakastinta voi käyttää hyväksi, jos vaatteet kuten pipot ja kaulaliinat eivät kestä korkeaa pesulämpötilaa. Vaatteiden säilytys saunassa yli 80 °C:ssa kaksi tuntia tai pakastimessa (-20 °C) yön yli riittää tappamaan täit. Täit myös kuolevat muutamassa päivässä (1-3 vrk) ilman ihmiskontaktia, joten mahdolliset ylimääräiset tavarat voi lukita kaappiin.

Lääkeshampoiden tehosta on olemassa tieteellistä näyttöä, mutta täit ovat myös joissakin tapauksissa kehittyneet vastustuskykyisiksi lääkeaineille. Lääkehoidoista on suositeltavampi aloittaa permetriinilla (Nix), joka on vanhempi lääke ja jos se ei tehoa, käyttää uudempaa, toksisempaa malationia (Prioderm). Varsinaista eroa valmisteiden tehokkuudessa ei ole osoitettu. Täiden tukahdutusmenetelmään perustuvista Hedrin ja Paranix -shampoista on tehty kliinisiä tutkimuksia, missä niiden teho on todistettu, mutta lääkkeitä ne eivät ole. Kaikki valmisteet eivät sovi raskaana oleville ja imettäville. Alle 6 kuukauden ikäisten lasten täitartunnat hoidetaan lääkärin ohjeiden mukaan.

Nix

(permetriini)

Soveltuu yli 6 kuukauden ikäisille. Sitä voidaan käyttää raskaana oleville ja imettäville. Yksi pullo riittää tavallisesti hartioille ulottuviin hiuksiin. Ennen Nix-käsittelyä hiukset pestään tavallisella shampoolla, huuhdellaan ja kuivataan pyyhekuiviksi. Nix-lääkeshampoo levitetään ohjeen mukaan jakauksia käyttäen kosteisiin hiuksiin ja annetaan vaikuttaa 10 minuuttia. Korvantaustat ja niska kannattaa käsitellä erityisen huolellisesti. Tämän jälkeen hiukset huuhdellaan huolellisesti ja kuivataan puhtaalla pyyhkeellä. Märistä hiuksista poistetaan kuolleet täit täikammalla harjaten. Joskus yksittäiset munat voivat säilyä hengissä ja uusia täitä voi kuoriutua. Ne kuolevat tavallisesti parin päivän sisällä. Hiusten kampaamista pitää jatkaa, jotta kuoriutuneet täit saadaan poistettua. Jos täitä löytyy vielä viikon kuluttua käsittelystä, hoito tulee uusia. Shampoon vaikutus on 14 päivää.

Prioderm

(malationi)

Soveltuu yli 2-vuotialle. Yksi shampooputkilo riittää tavallisesti 4-6 käsittelyyn, liuos riittää tavallisesti käsittelyyn ja uusintahoitoon (1/2 pullosta ensin, viikon päästä loput).

Shampoo

Prioderm-shampoo levitetään ohjeen mukaan kosteisiin hiuksiin huolellisesti, kunnes saadaan aikaan vaahto. Shampoon annetaan vaikuttaa 4-5 minuuttia ja hiukset huuhdotaan huolellisesti. Tämän jälkeen lisätään uudestaan shampoota ja annetaan sen jälleen vaikuttaa 4-5 minuuttia. Huolellisen huuhtelun jälkeen märät hiukset kammataan täikammalla. Käsittely toistetaan viikon kuluttua.

Liuos

Prioderm-liuosta levitetään ohjeen mukaan kuiviin hiuksiin kunnes ne ovat kosteat. Hiusten annetaan kuivua käyttämättä pyyhettä tai hiustenkuivaajaa. Hiukset pestään tavallisella shampoolla 12 tunnin kuluttua ja kammataan tiheällä täikammalla huolellisesti. Käsittely toistetaan viikon kuluttua.

Hedrin

(dimetikoni)

Soveltuu yli 6 kuukauden ikäisille. Sitä voidaan käyttää raskaana oleville ja imettäville. Yksi pullo riittää tavallisesti kahteen käsittelyyn. Hedrin levitetään kuiviin hiuksiin ohjeen mukaan ja aineen annetaan vaikuttaa vähintään 8 tuntia, mielellään yön yli. Tämän jälkeen hiukset pestään tavallisella shampoolla, jotta kuolleet täit huuhtoutuvat pois. Käsittely toistetaan viikon kuluttua. Hedrin on hajusteeton.

Paranix

Sisältää kookosöljyä, anisöljyä ja ylang-ylang öljyä. Suihke soveltuu yli 2-vuotiaille. Suihke riittää kahteen käsittelyyn 2-4 hengelle riippuen hiusten pituudesta. Paranixia suihkutetaan kuiviin hiuksiin kunnes hiukset ovat märät ja annetaan vaikuttaa 15 minuutin ajan. Tämän jälkeen hiukset pestään tavallisella shampoolla ja kammataan täikammalla huolellisesti. Uusintahoito tehdään 7 päivän kuluttua.

Lisäksi apteekeista on saatavana Rausch-pajunkuorishampoo, jolla saattaa olla lievä täitartuntoja ehkäisevä vaikutus.

Mistä tietää onko hoito onnistunut?

Hiusten ja hiuspohjan tutkiminen täikammalla antaa vastauksen. Hiuksia tulisikin kammata ainakin viikon ajan. Hoidon jälkeen saattaa hiuksista kampaamisesta huolimatta löytyä kuolleita saivareita muutaman päivän ajan. Myös yksittäisiä eläviä täitä voi kuoriutua saivareista (Nix-shampoo hoidon jälkeen), mutta niiden pitäisi kuolla muutamassa päivässä, koska shampoo vaikuttaa 14 päivää.

Jos päästä löytyy useita eläviä täitä ja niiden tai saivareiden määrä lisääntyy, on hoito luultavasti epäonnistunut tai kyseessä on uusinta tartunta. Jos täishampoon ohjeita on noudatettu huolellisesti voi olla että shampoo ei tehoa täihin (resistenttikanta). Tällöin kannatta kokeilla toista valmistetta.

Lisätietoja

Tartuntatautiliitto

Headlice Information (sisältää myös kuvia)

Lue lisäksi:

Näin pääset eroon täistä kotikonstein

Katso Helsingin sosiaali- ja terveystoimen video päätäitartunnan toteamisesta ja hoidosta:

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: