Terve.fi

Itsehoitolääkkeet eivät enää kykene taltuttamaan täitä

Itsehoitolääkkeet eivät enää kykene taltuttamaan täitä
Monetkaan nykyisistä apteekeissa myytävistä täiden karkottamiseen tarkoitetuista itsehoitolääkkeistä eivät ole enää tehokkaita. Lue lisää.
Julkaistu 15.10.2016

Monetkaan nykyisistä apteekeissa myytävistä täiden karkottamiseen tarkoitetuista itsehoitolääkkeistä eivät ole enää tehokkaita, kerrotaan tutkimuksessa. Tämän johdosta lääkärit suosittelevat reseptillä määrättäviä menetelmiä.

Sklicen entisen kehitysjohtajan, tutkija William Ryanin mukaan kaksi tyypillistä apteekissa saatavilla olevaa itsehoitolääkettä, permetriini (Nix) ja synergisoitu pyretriini (Rid), eivät kykene pitämään täitä loitolla.

– Vuosikymmenten ajan kyseiset lääkkeet ovat olleet helposti saatavilla, ja niitä on käytetty kerta toisensa jälkeen. On siis väistämätöntä, että resistenssi lääkkeitä kohtaan kasvaa, Ryan jatkaa.

Hänen mukaansa erityisen huolestuttavaa on, mikäli ihmiset eivät tajua lääkkeiden toimimattomuutta. Tällöin he käyttävät lääkettä uudelleen ja uudelleen, mikä tekee täistä entistä kovempia vastuksia.

Tutkimustiimi analysoi tuloksia aiemmista täiden karkotukseen liittyvistä tutkimuksista. Tutkimukset liittyivät Yhdysvalloissa saatavilla oleviin itsehoitomenetelmiin.

1980- ja 1990-luvulla Nix- ja Rid-pohjaiset hoidot vaikuttivat toimivan erittäin hyvin. Tutkimusten mukaan lääkkeiden toimivuus oli jopa 100 prosenttia vielä vuonna 1998. Kuitenkin vuonna 2009 eräs tutkimus selvitti, että menetelmät toimivat vain 26 prosentissa tapauksista – näin ollen lääkkeet olivat yhtä toimivia kuin plasebo.

Tutkimuksen mukaan kotien perinteiset menetelmät, kuten vaseliini, majoneesi tai eteeriset öljyt eivät ole turvallisia. Reseptimenetelmät taas vaikuttivat toimivan: malationi, spinosadi ja ivermekteeni hääsivät täit jopa yhdellä käyttökerralla. Bentsyylialkoholi vaati kaksi käyttökertaa.

Tutkimusta rajoitti itsehoitolääkkeiden vanhuus. Osa itsehoitolääkkeistä voivat olla niin vanhoja, että ne ovat vääjäämättä menettäneet tehonsa täitä vastaan.

Lue myös:

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi. Tutustu myös muihin terveydenhuollon ammattilaisten palveluihimme.

Kommentoi »