Terve.fi

Täit löytyvät parhaiten märistä hiuksista kampaamalla

Täit löytyvät parhaiten märistä hiuksista kampaamalla
Märkien hiusten kampaaminen tiheällä kammalla on paras keino löytää elävät täit lapsen päästä.
Julkaistu 17.3.2009

Märkien hiusten kampaaminen tiheällä kammalla on paras keino löytää elävät täit lapsen päästä. Täin munat eli saivarit sen sijaan löytyvät pelkällä silmäilyllä, paljastaa saksalaistutkimus.

Tutkimustaan varten saksalaiset tutkivat 300:n 6–12-vuotiaan oppilaan päänahat. Ensin yksi tutkija silmäili lasten päänahat, korvantaukset ja niskan, minkä jälkeen lasten hiukset kasteltiin ja toinen tutkija kampasi hiukset tiheällä kammalla ja keräsi talteen siihen tarttuneet täit.

Lasten kouluissa oli ollut täiepidemioita. Kampa paljasti 90 % lapsista, joiden päässä oli eläviä täitä, mutta silmämääräinen arviointi vain vajaan kolmanneksen. Silmäilyllä havaittiin puolestaan 86 % lapsista, joiden päässä oli vain saivareita. Kampaaminen paljasti niistä 68 %.

Täitartunnat ovat yleistyneet Suomessa 2000-luvulla. Täisampoon ja -valmisteiden kulutuksen perusteella täitä on eniten Helsingin ja Uudenmaan alueella, Ahvenanmaalla ja Lapissa. Yleensä täit leviävät päiväkodeissa ja kouluissa.

Apteekeissa myytävien täivalmisteiden ja -sampoon lisäksi myös päänahkaan sivelty oliiviöljy, kookosöljy tai vaseliini voivat tepsiä. Hoidon jälkeen hiukset on kammattava tiheällä kammalla 2–3 kertaa viikossa kahden viikon ajan. Tarvittaessa hoito uusitaan. Myös liinavaatteiden pesua suositellaan.

Kommentoi »