Terve.fi

Vaivaavatko päätäit - ehkäise tai hoida asia kuntoon

Vaivaavatko päätäit - ehkäise tai hoida asia kuntoon
Päätäit ovat enimmäkseen päiväkoti-ikäisten ja 7–11-vuotiaiden lasten vaiva. Aikuisille päätäit siirtyvät useimmiten omien lasten kautta. Päätäit eivät, vastoin yleistä uskomusta, liity mitenkään siisteyteen tai puhtauteen.
Julkaistu 25.8.2009

Koulujen ovet ovat olleet auki nyt jo jonkin aikaa. Kun lapset kokoontuvat yhteen tilaan näin loppukesästä, antaa se päätäille oivan tilaisuuden levitä. Päätäit ovat Tartuntatautiliiton mukaan enimmäkseen päiväkoti-ikäisten ja 7–11-vuotiaiden lasten vaiva. Aikuisille päätäit siirtyvät useimmiten omien lasten kautta. Päätäit eivät, vastoin yleistä uskomusta, liity mitenkään siisteyteen tai puhtauteen. Päätäit elävät yhtä hyvin siis pestyssä ja harjatussa kuin likaisessa ja takkuisessa tukassa.

Mitä päätäit ovat ja miten tunnistaa ne?

Päätäit ovat 1–4 millimetriä pitkiä ihmisen loisia. Toisin sanoen ne eivät tartu esimerkiksi kotieläimiin. Täit imevät verta päästä, mikä aiheuttaa kutinaa. Päänahan kutina onkin hyvä tuntomerkki ja sitä voi tarkkailla omilla lapsilla. Jos täistä ilmentyy merkkejä, harjaa hiukset tiheällä kammalla valkoisen paperin päällä. Elävien täiden lisäksi täitartunnan saaneen ihmisen päästä löytyy myös täin munia eli saivareita, jotka ovat ovaalin muotoisia, helmimäisiä ja millimetrin pituisia. Saivareet kiinnittyvät tiukasti hiuksiin ja niitä löytyy erityisesti niskasta ja korvien takaa. Saivareet on helpompi erottaa hiusten kampaamisen jälkeen.

Miten täit tarttuvat?

Täit tarttuvat pitkäaikaisen kosketuksen välityksellä. Pelkkä hipaisu ei riitä tartunnan saantiin, sillä päätäit eivät hypi tai lennä. Täiden tartuntoja voi ehkäistä välttämällä kampojen, harjojen ja pipojen vaihtoa, mutta ne voivat levitä myös takkien kauluksien, korvakuulokkeiden, hiuspampuloiden ja pyyhkeiden kautta. Vaikka täit eivät tartu esimerkiksi koiriin, voivat ne kuitenkin elää koirankarvoissa vuorokauden ajan, joten koiran liikkumista sängyillä ja sohvilla kannattaa välttää, jos on epäilyjä täistä.

Näin hoidat päätäitä

Täit eivät häviä ihmisen päästä itsestään, vaan vaativat aina hoitoa. Muutoin ne lähtevät lisääntymään. Täiden hoitona käytetään täishampoita ja täiden ja saivareiden poistoa kampaamalla. Jos täitä havaitaan yhdellä perheen jäsenellä, on hyvä käsitellä myös koko muu perhe täishampoolla samalla kertaa. Mahdollinen uusintahoito tehdään kuitenkin vain niille keltä alun perinkin löytyi täitä. Kouluun ja tarhaan voi mennä seuraavana päivänä hoidon aloittamisen jälkeen. Jos omalla lapsella todetaan täitä, tulee siitä kuitenkin ilmoittaa kouluun tai päiväkotiin, jotta toiset lapset voidaan tutkia. Täishampoon käytön lisäksi vuodevaatteet ja pyyhkeet pestään 60 °C:ssa. Myös pipot ja kammat on pestävä. Kammat ja harjat voi käsitellä täishampoolla. Hoitotoimenpiteiden jälkeen tartunnan saaneen päänahkaa tulisi tarkkailla kampaamalla ainakin viikon ajan. Hoidon jälkeen saattaa hiuksista kampaamisesta huolimatta löytyä kuolleita saivareita muutaman päivän ajan. Jos päästä löytyy useita eläviä täitä ja niiden tai saivareiden määrä lisääntyy, on hoito luultavasti epäonnistunut tai kyseessä on uusintatartunta.

Lue lisää:

Potilasohje: Päätäit

Kommentoi »