The Lancet -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa maat laitettiin järjestykseen sen mukaan, kuinka hyvää terveydenhuoltoa niissä saa. Suomi sijoittui vertailussa seitsemänneksi.
Tutkijat selvittivät yhteensä 195 maasta, kuinka nopeasti niissä pääsee hoitoon ja kuinka laadukasta hoito on. Hoidon laatu laskettiin sen mukaan, kuinka suuri kuolleisuus maissa oli eri tauteihin. Tiedot kerättiin vuosilta 1990 – 2015.
Vertailussa parhaaksi sijoittui Andorra, joka sai 94,6 pistettä sadasta. Suomi sai 89,6 pistettä, ja sijoittui sillä seitsemänneksi. Esimerkiksi Islanti, Ruotsi, Norja ja Australia olivat yhä Suomen edellä. Suomen pistemäärä oli vuonna 1990 75,4, joten terveydenhuollon taso on kohonnut huomattavasti viimeksi kuluneiden 25 vuoden aikana.
Suomessa on hieman muita pohjoismaita korkeampi kuolleisuus sepelvaltimotautiin ja aivoverenkierron häiriöihin. Kuitenkin esimerkiksi kivessyöpää ja eräitä ihosyöpiä hoidetaan Suomessa paremmin kuin Norjassa ja Australiassa.
Lähes kaikissa maailman maissa hoidon laatu ja saavutettavuus paranivat tarkastellun ajanjakson aikana, mutta korkeimman ja matalimman pistemäärän ero oli silti suurempi vuonna 2015 kuin vuonna 1990. Vuonna 2015 matalin pistemäärä oli 28,6 ja korkein oli 94,6.
195 tutkimuksessa mukana olleesta maasta 167:ssa terveydenhuollon laatu ja saavutettavuus paranivat tilastollisesti merkittävissä määrin tutkimuksen aikana. Eniten pistemäärä nousi Etelä-Koreassa, Turkissa, Perussa, Kiinassa ja Malediiveilla. Keskimääräinen pistemäärä nousi vuoden 1990 40,7:stä 53,7:än vuoteen 2015 mennessä.
Vertailussa alhaisimmat pistemäärät saivat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, eteläisessä Aasiassa ja Etelä-Amerikassa sijaitsevat valtiot. Kaikkein alhaisin pistemäärä oli Keski-Afrikan tasavallalla.
Tutkimuksessa suhteutettiin myös terveydenhuollon tason nousu valtion taloudelliseen kasvuun. Tässä vertailussa huonosti pärjäsivät Yhdysvallat, Indonesia, Intia ja Etelä-Afrikka. Euroopan valtioista vaurauteensa nähden huonoin terveydenhuolto on Iso-Britanniassa.
Lähde: The Lancet
Tutkimus: Sleep Health 2017.
Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi
Lue lisää:
”Terveyspalvelujen TripAdvisor” avattiin Suomessa
Sisäilmaongelmat jylläävät terveydenhuollon työpaikoilla – Tehy: Työnantajat vähättelevät
Professori: Terveydenhuollossa on pakko uskaltaa priorisoida