Terve.fi

Sisäilmaongelmat jylläävät terveydenhuollon työpaikoilla – Tehy: Työnantajat vähättelevät

Sisäilmaongelmat jylläävät terveydenhuollon työpaikoilla – Tehy: Työnantajat vähättelevät
Sisäilmaongelmat ovat yleisiä suomalaisilla sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikoilla. Lue lisää.
Julkaistu 11.3.2017

Sisäilmaongelmat ovat yleisiä suomalaisilla sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikoilla, kerrotaan Tehyn tiedotteessa. Kyse ei ole vain viihtyvyyshaitoista, sillä sisäilmaongelmat aiheuttavat todistetusti terveysongelmia. Työnantajien tarttuminen ongelmiin on puutteellista.

Tiedotteessa kerrotaan, että työsuojeluvaltuutettujen mukaan terveydenhuollon työpaikoilla sisäilmaselvityksiä tehdään tehottomilla keinoilla. Tällaisia keinoja ovat aistinvaraisuus, pintakosteusmittaukset, laskeumamaljanäytteet ja työntekijöiden haastattelut.

Joka neljännellä työpaikka epäilty sisäilmaongelmiin liittyviä sairauksia

Sisäilmakyselyn mukaan tehyläisillä esiintyy astmaa ja muita huonoon sisäilmaan yhdistettäviä oireita enemmän kuin suomalaisilla keskimääräisesti. Astmaa esiintyy tuplasti enemmän kuin väestössä ja poskiontelotulehduksia jopa viisinkertainen määrä, sivustolla todetaan. Sisäilmakyselyn toteutti Turun yliopisto.

Turun yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa tuli esiin, että kosteus- ja homevauriot ovat yleisiä terveydenhuollon rakennuksissa. Jopa 80 prosenttia työsuojeluvaltuutetuista ilmoitti sisäilmaongelmista.

Joka neljännellä työpaikalla on epäilty sisäilmaongelmiin liittyviä sairauksia. Siltikään työpaikoilla ei välttämättä ole säännöllisesti kokoontuvaa sisäilmatyöryhmää. Työterveyshuolto ei myöskään tee työpaikkakäyntejä tai järjestä työpaikkaneuvotteluja.

Ongelmana on, että oireilua esiintyy runsaasti ennen kuin siihen puututaan. Tärkeintä on, että työntekijöitä kuullaan ja jos oireilua on, tutkimukset käynnistetään, kertoo työsuojeluvaltuutettu Paavo Rautiainen KYS:stä Tehylle.

Turun yliopiston tekemään tutkimukseen vastasi 53 Tehyyn kuuluvaa työsuojeluvaltuutettua. Tutkimus toteutettiin keväällä 2016.

Lähteet:

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi.

Lue lisää:

Kommentoi »