Terve.fi

Yleistietoa poskiontelotulehduksesta

Yleistietoa poskiontelotulehduksesta
Poskiontelotulehdus on yleensä bakteerin aiheuttama. Noin 2-8 % väestöstä sairastaa poskiontelontulehduksen vuosittain.
Teksti
Julkaistu: 3.7.2006

Poskiontelotulehduksen aiheuttaa useimmiten bakteeri. Bakteereista hemofilus ja pneumokokki ovat yleisimpiä. Sairauden aiheuttajana voi olla lisäksi myös virus ja noin kolmasosalla bakteeriviljelylöydös onkin negatiivinen.

Myötävaikuttavana tai altistavana tekijänä on poskionteloiden ilmastointitiehyeiden limakalvojen turvotus. Turvotuksen puolestaan aiheuttaa useimmiten tavanomainen flunssa tai allerginen reaktio.

Harvinaisempia syitä ilmastointitiehyeiden tukkeutumiselle ovat mm. nenäpolyypit sekä rakenteelliset poikkeavuudet tiehyiden alueella. Tupakansavu ja muut hengitysilman epäpuhtaudet sekä huono hammashygienia voivat myös altistaa poskiontelotulehdukselle.

Märkäinen poskiontelotulehdus ei yleensä kehity muutamassa vuorokaudessa, vaan tukkoisuutta ja flunssan oireita on 7-10 vuorokautta ennen kuin selvä poskiontelotauti voidaan todeta.

Poskiontelotulehduksen seuranta

Seurantaa ei tarvita, jos potilaan oireet ovat hävinneet. Pitkittyneissä tapauksissa kontrollikäynti on tarpeen.

Poskiontelotulehduksen periytyvyys

Poskiontelotulehduksen taustalla voi olla mm. nenäonteloiden rakenteellisia ominaisuuksia, jotka voivat jossakin määrin olla periytyviä. Varsinaisesti kyseessä ei ole kuitenkaan perinnöllinen sairaus.

Poskiontelotulehduksen yleisyys

Ylähengitystieinfektiot ovat hyvin yleisiä. Aikuiset sairastuvat niihin keskimäärin 2-3 kertaa vuodessa ja alle kouluikäiset lapset peräti 6-8 kertaa vuodessa. Ylähengitystietulehduksiin liittyy hyvin usein myös poskiontelo-oireita, kuten paineen tunnetta kasvoissa. Kuitenkin vain 0,5-2 % tavanomaisista flunssista kehittyy äkilliseksi bakteerien aiheuttamaksi poskiontelotulehdukseksi, jonka siis sairastaa arviolta 2-8 % väestöstä vuodessa.

Poskiontelotulehduksen ennuste

Useimmiten poskiontelotulehduksiin ei liity vakavampia komplikaatioita. Joskus sairaus saattaa kuitenkin levitä ns. pansinuiitiksi, jolloin tulehdusmuutoksia on todettavissa myös otsaonteloissa. Tällöin erikoislääkärillä käyminen on tarpeen.

Lähteet:

Kemppainen T. Äkillinen poskiontelotulehdus, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Sivuontelotulehdus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Korva-, nenä- ja kurkkutaudit - Pään ja kaulan kirurgia ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2013.

ICD-10:

J01.0 Akuutti poskiontelotulehdus

4 kommenttia