Terve.fi

Suomalaistutkimus paljastaa: Näin home vaikuttaa lapsen terveyteen

Suomalaistutkimus paljastaa: Näin home vaikuttaa lapsen terveyteen
Julkaistu 2.8.2010

Aikaisemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että lasten hengitystieoireilu ja riski sairastua alkavaan astmaan lisääntyy, kun kodin asuintiloissa esiintyy kosteusvaurioita tai näkyvää hometta.

Nyt etenevässä tutkimuksessa kartoitettiin kosteusvaurioille ja homeelle altistumisen ja lasten allergisen nuhan yhteyttä seuraamalla kuuden vuoden ajan lähes 2000 espoolaista 1-7-vuotiasta lasta. Tutkimuksen alussa ja sen aikana lasten vanhemmat vastasivat kysymyksiin kodissa tapahtuneista vesivahingoista, näkyvän homeen ja kosteuden esiintymisestä ja homeen hajusta.

Seurannan aikana 246 lapsella eli 13 prosentilla diagnostisoitiin allerginen nuha. Tuloksista ilmeni, että home- ja kosteusaltistus niin seurannan alussa kuin sen aikana suurensivat lapsen todennäköisyyttä sairastua allergiseen nuhaan. Riski vaihteli puolitoistakertaisesta kaksinkertaiseen. Yhteys pysyi merkittävänä senkin jälkeen, kun tutkijat ottivat huomioon tulosta mahdollisesti sekoittavat tekijät. Lisäksi tutkimuksessa saatiin viitteitä siitä, että mitä kauemmin lapset olivat altistuneet kosteusvaurioille tai homeelle, sitä suurempi allergisen nuhan riski oli. Yksittäisistä tekijöistä erityisesti vesivahinkojen todettiin lisäävän lasten allergisen nuhan vaaraa.

Tutkimuksen tulokset ovat merkittävät, sillä ne tuovat vahvaa lisänäyttöä sisätilojen kosteusongelmien ja homeen roolista lasten allergisen nuhan synnyssä.

Lapsen allerginen nuha vaikuttaa lapsen hyvinvointiin monella tavoin. Nuhaan ja nenän tukkoisuuteen on todettu liittyvän unihäiriöitä, väsymystä ja ärtyisyyttä, jotka huonontavat lapsen elämänlaatua ja suorituskykyä.

Lähde: American Journal of Epidemiology 2010

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2010

Lue myös:

Kommentoi »