Ruoka on paras lääke

Ruoka on paras lääke
Terveellinen ruoka maistuu hyvältä, mutta sen avulla ennaltaehkäiset myös monia sairauksia. Ruoka on paras mahdollinen resepti, ja sen voit määrätä itsellesi ihan itse. Olet sen velkaa itsellesi!
14.10.2012

Jo lääketieteen isän Hippokrateen perusfilosofia kehottaa meitä käyttämään ruokaa lääkkeenämme. Tämä pätee nykyään ja tulee pätemään hamaan tulevaisuuteen. Miten sitten olemme kehityksen hurmassa unohtaneet asian ja luoneet elämäntyylin, jossa kaikki on nopeaa, helppoa jopa halpaa? Ruoasta on tullut pikaruokaa, jonka valmistus on oltava helppoa ja rahalla on saatava mahdollisimman paljon.

Nykyiset ruokailutottumukset eivät noudata Hippokrateen neuvoa, joten sairauksien kirjo lisääntyy huimaa vauhtia ja huonosta terveydestä kärsivät enenevässä määrin myös lapset.

Pitäisi olla itsestään selvää, että jos nautimme ravintoköyhää, lisäaineilla kyllästettyä mahan täytettä, emme voi ylläpitää terveyttämme, elinvoimaamme ja sopivaa energiamäärää.

Takaisin juurille

Vain luonto voi tarjota sopivassa määrin tarvitsemamme ravintoaineet. Sen sijaan, että täytämme ostoskärryn valmis- ja pikaruoilla, kuten sipsisäkeillä, virvoitusjuomilla, karkeilla ja muilla sokeripommeilla, kannattaa terveytemme vuoksi täyttää kärry uuden ajan tuotteilla; palata juurillemme.

Juurillemme palaaminen tarkoittaa sitä, että kunnioitamme ensisijaisesti oman maamme tuotteita, joko luonnosta löytyviä tai kotimaassa tuotettuja, mahdollisesti luonnonmukaisin periaattein. Ennen kuin uudet sukupolvet ovat täysin unohtaneet, miltä tuoreet vihannekset, marjat ja hedelmät näyttävät tai maistuvat, on vanhempien vastuu opettaa heitä.

Terveellisiä rasvoja

Kasvikunnan tuotteet sisältävät lukemattomia ravintoaineita, joiden voimalla muun muassa vastustuskykymme pysyy vahvana, hormonaalinen systeemi toimii tehokkaasti, hermoston ja aivojen terveys säilyy ja sydämemme sykkii tyytyväisenä mahdollisimman kauan.

Terveelliset rasvat, joihin eivät lukeudu ihmisen muokkaamat kovetetut rasvat, jalostetut öljyt, palmuöljy ja monet valmisruokien piilorasvat, ovat elintärkeitä yllämainituille kehomme järjestelmille. Terveellisiä rasvoja saa esimerkiksi kylmäpuristetusta oliiviöljystä, siemenistä ja pähkinöistä, rasvaisesta kalasta ja avokadosta. Niin ikään ruokavaliossaan voi kohtuudella käyttää kookosöljyä, voita ja jonkin verran eläinrasvoja, esimerkiksi täysmaitotuotteiden muodossa.

Laadukasta proteiinia ja hyviä hiilihydraatteja

Proteiinit puolestaan ovat kehon rakennusaineita ja parhaat lähteet ovat tuore liha, kala, kananmunat sekä hyvin yhdistetyt kasvikunnan tuotteet.

Hiilihydraatit ovat tehokkaita energianlähteitä. Tähän joukkoon eivät lukeudu sokeri, valkoinen jauho ja monet muut raffinoidut aineet, joita löytyy etenkin valmisruoissa.

Hiilihydraattien parhaat lähteet ovat vihannekset, marjat ja kohtuudella hedelmiä, niin ikään kohtuudella viljatuotteita, kuten kauraa, kinoaa, tattaria ja hirssiä.

Luonto ei mainosta itseään

Luonto ei mainosta itseään, joten nykyajan ihminen ei aina anna arvoa sille, jota ei mediassa näy.

Valmis- ja pikaruokien mainostus on tehokasta, ja se vetoaa usein terveyteen tavalla tai toisella.

Mahdollisimman luonnolinen ravinto on tärkein elementti terveytemme pyramidissa. Olet itsellesi sen velkaa, että huolehdit tästä terveytesi tukipilarista mahdollisimman hyvin!

Kirjoittaja on kliininen ravintoterapeutti.

Lue myös:

Kommentoi »