Monet vitamiinit, kuten esimerkiksi A-, D-, E- ja K-vitamiinit ovat rasvaliukoisia, joten täydellinen öljyjen ja rasvojen karttaminen johtaa näiden vitamiinien heikkoon imeytymiseen. Niinikään on hyvä muistaa, että aivoistamme jopa kolmannes on rasvaa, ja tiettyjen hyvänlaatuisten rasvojen puute on monissa tutkimuksissa todettu aiheuttavan erilaisia mielialaan ja hermostoon liittyviä ongelmia.
Monenlaista suojaa
Öljyjen poistaminen ruokavaliosta on huono ajatus myös välttämättömien rasvahappojen saannin kannalta. Erityisen tärkeitä välttämättömiä rasvahappoja ovat omega-3- ja omega-6-rasvahapot, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan, vaan niitä on saatava ravinnosta. Omega-rasvahapoilla on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia: ne stimuloivat hormonin kaltaisten aineiden muodostumista elimistössä, edistävät ruoansulatusnesteiden erittymistä vatsalaukussa, suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta ja saattavat suojata myös UV-säteilyltä ja erilaisilta elimistön tulehdusreaktioilta.
Lisäksi öljyt ovat varsinaisia kauneustuotteita, ja elimistön voitelu sisältäpäin oikeanlaisilla öljyillä vaikuttaa myös ulkoisesti esimerkiksi hiusten ja ihon terveyteen. Öljyt tekevät niinikään monista ruoista maukkaampia ja edistävät ruoansulatusta.
Mikä öljy on terveellisintä?
Öljyjen runsas valikoima saattaa alkaa tuntua hämmentävältä, kun valittavana on eri menetelmin valmistettuja tuotteita kuten kylmäpuristettuja öljyjä, neitsyt- ja luomuöljyjä sekä eri tavoin maustettuja gourmet-öljyjä. Lisäksi öljyjen raaka-ainekirjo on varsin laaja. Valikoimaa on kotimaisesta rypsiöljystä eksoottisempiin vaihtoehtoihin kuten saksanpähkinä- tai viinirypäleensiemenöljyihin.
Erityisen suositeltavia ovat monityydyttymättömät öljyt, kuten rypsi-, auringonkukka-, pellavansiemen-, saksanpähkinäja seesaminsiemenöljyt sekä kertatyydyttyneet öljyt, kuten oliiviöljy, joissa on myös runsaasti omega-rasvahappoja. Omegarasvahappojen määrän lisäksi oleellista on niiden keskinäinen suhde.
Kaiken kaikkiaan omega-rasvahappojen osuus päivittäisestä energiamäärästä tulisi olla minimissään kolme prosenttia, josta noin neljännes tulisi olla omega-3:a. Kotimainen rypsiöljy onkin varsin hyvä valinta, sillä siinä suhde on lähellä ihanteellista. Sen sijaan monien muiden öljyjen – mukaan lukien suositun oliiviöljyn – omega-6-rasvahappojen osuus on suurempi, mikä tekee niiden suhdeluvuista huonommat.
Koska lähes kaikilla öljyillä, kuten kasveilla yleensäkin, on omat erityisominaisuutensa, terveyden kannalta suositeltavin vaihtoehto on käyttää öljyjä vaihdellen ja monipuolisesti.
Mihin erikoisemmat superöljyt sopivat?
Monet monityydyttymättömät öljyt ovat hyvin herkkiä valolle, lämmölle ja hapelle, ja saattavat näiden vaikutuksesta härskiintyä ja muuttua terveydelle epäedullisiksi. Lisäksi niissä olevat vitamiinit saattavat tuhoutua lämmitettäessä. Siksi turvallisin tapa on nauttia ne ”raakana” esimerkiksi jogurttiin, pirtelöön, puuroon tai salaattiin sekoitettuna juuri ennen tarjoilua. Joidenkin erikoisöljyjen lämmönsietokyky on kuitenkin melko hyvä, samoin kuin rypsiöljyn ja neitsytoliiviöljyn, jonka voit turvallisesti kuumentaa 160-asteiseksi. Ohessa muutamia erikoisöljyjen käyttövinkkejä.
Pellavansiemenöljy
Hieman pähkinäinen maku, runsaasti omega-3-rasvahappoja. Ei sovellu paistamiseen korkeassa lämpötilassa. Käytä pirtelöissä ja salaatinkastikkeissa tai lisää mausteeksi valmiiseen ruokaan. Herkullista esimerkiksi höyrytettyjen vihannesten päällä!
Avokadoöljy
Paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja ja melko vähän rasvaliukoisia vitamiineja. Miedon makunsa vuoksi sopii moneen tarkoitukseen ja maustamiseen.
Macadamiaöljy
Tyydyttymätön öljy, jolla on suurempi lämmönsietokyky kuin oliiviöljyllä. Miedon, ihanan pähkinäisen makunsa vuoksi tekee myös salaateista jumalaisia.
Viinirypäleensiemenöljy
Monityydyttymätön öljy, runsaasti omega-6-rasvahappoja. Lämmönsietokyky suhteellisen hyvä. Korostaa kauniisti myös salaattien makua.
Seesaminsiemenöljy
Voimakas maku, joka on monelle tuttu aasialaisesta keittiöstä. Voimakkaan aromin vuoksi muutama tippa riittää maustamaan ruoan.
Valitse valmiste
Kalaöljyvalmisteiden omega-rasvahappojen keskinäisissä suhteissa ja määrissä voi olla huomattaviakin eroja. Useimmiten erot johtuvat valmisteissa käytetyistä kalalajeista, niiden pyyntipaikasta ja valmisteiden valmistusprosessista.
Suurin osa markkinoilla olevista lohen lihasta saatavasta kalaöljystä valmistetaan lähes kokonaan kasvatetusta lohesta. Koska lohien ruokinnassa käytettävän rehun omega-6-rasvahappopitoisuus on korkea ja omega-3-rasvahappopitoisuus alhainen, on kasvatetusta lohesta valmistetuissa kalaöljyissä vähemmän EPAa kuin villinä kasvaneista kaloista saatavassa kalaöljyssä. ”Paras kalapaikka” on Etelä-Amerikan länsirannikot, jossa Tyynenmeren ravinteikas vesi kulkeutuu kylmän merivirran mukana Etelänapamantereelta kohti päiväntasaajaa, ja jonka tuloksena tällä alueella kasvaneiden kalojen – muun muassa anjoviksen, makrillin ja sardiinien – EPA- ja DHA-arvot ovat korkeita.
Lähteet:
Sharon Rolfes, Kathryn Pinna ja Ellie Whitney: Understanding Clinical and Normal Nutrition. Thomson Learning 2006.
Sinikka Pakeman: Terveellisen ravinnon aakkoset. Gummerus 2000. Jill Fullerton-Smith: Totuus ruuasta. WSOY 2008.
Muggli R: Systemic Evening Primrose Oil for Irridated Skin Care. Cosmetics and Toiletries Magazine.
Muggli R: Systemic Evening Primrose Oil improves the biophysical skin parameters of healthy adults. International Journal of Cosmetics.