Kauneus ja Terveys

Onko Se Oikea olemassa?

Onko Se Oikea olemassa?
Usein sanotaan, että tavatessaan ”Sen Oikean” kyllä tietää tavanneensa itsellensä oikean kumppanin. Syttyykö tämä tunne aina heti? Säilyykö Se Oikea aina oikeana?
Julkaistu: 23.4.2012

Suhteen rakastumisvaiheessa tunne tuoreen kumppanin ”oikeudesta” on aina melko selvää. Alkuhuuma sumentaa ajatukset ja saa toisen osapuolen näyttämään ihanalta ja yhteisen tulevaisuuden varsin ruusuiselta. Tunne sielunkumppanuudesta on kuitenkin pidemmän tutustumisen tulos.

– Monella parisuhde alkaa voimakaan intohimon ja rakkauden tunteella. Alkuhuuma usein sumentaa pään ja kumppanukset heittäytyvät ihanan tunteen vietäviksi. Alussa mennään mielikuvien varassa, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Maaret Kallio kertoo.

Suhteen myöhemmässä vaiheessa on kuitenkin ajateltava myös järjellä. Suhde voi osoittautua ajan mittaan ainoaksi ja oikeaksi, mutta silti kannattaa miettiä onko siinä hyvää ja oikeaa olla.

– Tulisi tarkastella, onko suhteessa itse todella se ihminen joka pohjimmiltaan on. Suhteen alussa tuodaan usein esille vain omat parhaat puolet, kun kumppania halutaan miellyttää ja tehdä häneen vaikutus. Puolison ja oman itsenkin todellinen luonne paljastuu vasta suhteen myöhemmässä vaiheessa.

Voiko Se Oikea -tunne syttyä heti?

Toiset kertovat iskeneensä silmänsä sielunkumppaniinsa jo ensimmäisellä tapaamiskerralla ja tajunneensa tämän heti olevan Se Oikea, kun taas toisille löytäminen ja asian tajuaminen on vaatinut pidempää tutustumista ja yhdessäoloa. Vasta vuosikausia kestäneen avioliitonkin jälkeen joku voi tajuta löytäneensä sielunkumppaninsa.

Voiko tunne syttyä heti vai onko Sen Oikean olemassaolon tajuaminen pitkän prosessin tulos?

– Sekä että. Joidenkin kohdalla ystävyys syvenee rakkaudeksi, kun taas joillakin suhde lähtee etenemään voimakkaan kiihkon ja ihastumisen voimasta. Rakastumisessa kyseessä on kuitenkin jo tuttuus – tunne siitä että olisi tuntenut toisen aina, Kallio sanoo.

Se, kenestä kiinnostumme, ei ole sattumanvaraista

– Kumppaninvalintaan vaikuttavat mieltymyksien sijaan ensisijaisesti oma historia ja ne alitajuiset prosessit, jotka vaikuttavat siihen, minkälaista kumppania etsitään ja minkälaisen ihmisen kanssa on tuttua ja turvallista olla. Esimerkiksi lapsena paljon vastuuta saaneet saattavat etsiä itselleen kumppanista jonkinlaista hoidettavaa – näin he ovat itselleen tuttuja asioiden hoitajan roolissa. Parinmuodostuksen taustalla vaikuttaa niin moni asia, muistuttaa Kallio.

Millainen ihminen Se Oikea on?

Siitä Oikeasta puhuttaessa ihmiset mainitsevat useimmiten sen, ettei ilman Häntä haluaisi edes elää. Rakkaus roihuaa, erossa ollessa on kauhea ikävä ja kaikki tuntuu olevan erilaista kuin kenenkään muun kanssa. Joidenkin kanssa kemiat toimivat ja palat loksahtelevat paikoilleen, ja toiseen rakastutaan päivä päivältä enemmän.

Moni ajattelee, että tässä on sellainen ihminen, jonka kanssa haluan ja pystyn olemaan koko loppuelämäni. Kun ajatukset eivät harhaile kenessäkään muussa, eikä suhdetta kenenkään muun kanssa tule edes ajatelleeksi, on Sen Oikean löytäminen mahdollisesti jo tapahtunut.

– Aika näyttää, onko kumppani todellisuudessa se oikea ja suhteella mahdollisuudet kasvaa syvemmäksi. Toiset jäävät koukkuun rakastumisvaiheen huumaan, jolloin suhteen arkipäiväisyys ja rakkauden syventyminen eivät kiinnostakaan, seksuaaliterapeutti kertoo.

Kuuntele oloasi!

– Kehotan kuuntelemaan, minkälainen olo itsellä on sen toisen kanssa. Suhteen vakiintuessa toisen osapuolen miellyttäminen ei ole enää niin tärkeää. On sen sijaan tärkeää, että suhteessa voi olla omana itsenään, aidosti ja autenttisesti. Parisuhteessa molempien pitää pystyä olemaan sellaisia, millaisia he oikeasti ovat; ei sellaisia, millaisia he haluaisivat omissa tai toistensa silmissä olla.

Kallion mukaan parisuhteen kulmakivien tulisi olla kunnossa, jos haaveissa on pitkäaikainen suhde. Elämä tarjoaa jokaiselle hankaluuksia, joista parisuhteenkin on selvittävä. Parisuhde voikin parhaimmillaan tuntua elämän turvasatamalta, joka perustuu luottamukseen ja turvallisuuteen – ajatukseen siitä, että joku on siinä juuri minua varten.

Jos nämä asiat suhteessa eivät ole kunnossa, ovat suhteen jatkumisedellytykset selvästi heikommat. Seksuaaliterapeutti kertoo myös, että kiintymyssuhde kumppaniin muistuttaa jossain määrin intensiivisyydessään ja vaativuudessaan suhdetta lapsena omiin vanhempiin.

– Myös toimiva seksuaalielämä on yksi tärkeä parisuhteen kulmakivi, sillä juuri erotiikka erottaa parisuhteen muista syvistä ihmissuhteista, kuten ystävyyssuhteista.

Kun Se Oikea ei olekaan se oikea

Ihmiset voivat kuitenkin ajan saatossa muuttua. Ennen niin oikealta tuntunut kumppani voi osoittautua vääränlaiseksi kumppaniksi. Parisuhdetta voivat koetella monet riidat ja ongelmat, jotka saattavat lopulta johtaa eroon. Tärkeää onkin miettiä, onko suhde juuri sitä mitä haluat elämältäsi, vai oletko vain juuttunut tottumuksesta omaan parisuhteeseesi.

Toisille taas suhteen kohtaloksi voi koitua tunne kokemattomuudesta ja siitä johtuva halu sekoilla. Jos parisuhteeseen on esimerkiksi ryhdytty nuorena, jolloin aikaisempia kokemuksia parisuhteesta tai seksistä ole, voi toiset vallata halu ryhtyä kokeilemaan nuoruudessa kokematta jääneitä juttuja.

– Tällainen toiminta ja tällaiset tunteet eivät ole harvinaisia. Tosin itse en usko ihmisen yhtäkkiseen haluun sekoilla. Esimerkiksi uskottomuuteen liitetyn ajatuksenkin ”tilaisuus tekee varkaan” taustalla on jokin pidempiaikainen prosessi, joka voi liittyä esimerkiksi henkilökohtaiseen kriisiin tai sitten ongelmiin parisuhteessa, Kallio kertoo.

Toisille voi ilmaantua tarve omaan tilaan ja eriytymiseen, jos oman kumppanin kanssa ollaan vaikka oltukin jo pidempään yhdessä. Nuorena aloitettu seurustelu on voinut johtaa siihen, että itsenäistyminen on tapahtunut toisen rinnalla, ei yksin ja siihen halutaankin yhtäkkiä muutos.

– Onneksi oman tilan haluaminen ei välttämättä johda radikaaleihin päätöksiin. Emme olo niin biologian armoilla, ettemmekö pystyisi kontrolloimaan halujamme. Järjen ja tunteiden avulla pystymme tekemään valintoja halujemme ja arvojemme pohjalta. Ihastumisia tai haluja lähteä jonkun toisen mukaan emme pysty hallitsemaan, mutta on valinnoistamme kiinni, mitä päätämme asioiden suhteen tehdä tai jättää tekemättä. Parisuhteen ei välttämättä tarvitse loppua itsenäistymispyrkimyksiin, vaan se voi myös syventyä niistä selkeästi.

Voiko Oikeita olla useita?

Onko käsite Se Oikea kuitenkin vain urbaani legenda? Voiko Niitä Oikeita olla useita? Pääperiaatteessa voidaan sanoa, että aika harva löytää maapallon miljardeista ihmisistä Sitä Oikeaa. Sellaisia ihmisiä, joiden kanssa yhteinen elämä voi onnistua, on varmasti useita.

– Monet uskovat kohtaloon ja siihen, että heitä varten on maailmassa vain yksi ainoa oikea kumppani. Tämä on hyvin romanttinen, elokuvamainen käsitys, Kallio hymyilee.

– Potentiaalisia ”Niitä Oikeita” on kuitenkin uskoakseni useita. Luottamus ja turvallisuus suhteessa kasvavat matkan varrella, jolloin Sen Oikean löytäminen voi ollakin molemminpuolinen sitoutumis- ja kasvamiskysymys. Vaihtoehtoja oikeaksi kumppaniksi on, mutta kysymys onkin siitä, kenen kanssa itse haluaa sitoutua ja lähteä kasvamaan.

Täydellistä kumppania on turha etsiä, sillä kukaan ei ole täydellinen. On etukäteen vaikea sanoa, kuka on kellekin se oikea. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos etsii tietyillä kriteereillä itselleen kumppania, voi todella mahtava ihminen kävellä ohi.

Asiantuntija Maaret Kallio on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja psykoterapeutti.

Lue myös:

Kommentoi »