Ei kannata etsiä sielunkumppania

Ei kannata etsiä sielunkumppania
Ei kannata pitää parisuhdetta sielunkumppanien yhteenliittymänä, väittää tuore kanadalaistutkimus. Sielunkumppanuuteen uskominen aiheuttaa nimittäin enemmän harmitusta konfliktin syntyessä.
Julkaistu 8.8.2014

Journal of Experimental Social Psychologyssä julkaistuun tutkimukseen otti osaa kaksi erillistä ryhmää, joiden henkilöt olivat seurustelleet yhtäjaksoisesti vähintään kuusi kuukautta. Toisen ryhmän parisuhteita kuvailtiin sielunkumppanuudeksi muun muassa ”olemme yhtä”-, ”parempi puoliskoni” -ja ”luotu toisilleen” -termeillä. Toisen ryhmän suhteita kuvailtiin yhteisenä matkana ja puhuttiin yhdessä kulkemisesta, pitkästä seikkailusta ja niin edelleen.

Tämän jälkeen henkilöitä pyydettiin kertomaan joko kaksi hyvää tai huonoa kumppanin kanssa koettua muistoa ja sitten arvioida oma tyytyväisyys parisuhteeseen.

Idealisointi aiheuttaa tyytymättömyyttä

”Matkaryhmän” jäsenet kertoivat olevansa tyytyväisempiä parisuhteeseensa negatiivisten kokemusten kertomisen jälkeenkin. Tämä johtuu tutkijoiden mukaan siitä, että sielunkumppanuutta mietittäessä parisuhdetta mietitään ideaalina ja syntyjään täydellisenä, joten negatiiviset kokemukset sattuvat enemmän.

Aiemmissa tutkimuksissa on myös huomattu, että sielunkumppanuuteen ja kohtaloon uskovat ihmiset itse asiassa panostavat vähemmän parisuhteeseensa.

Lähteet: NyMagScienceDirect

Lue myös:

13 vinkkiä: Näin saat liiton kestämään

Kommentoi »