Journal of Experimental Social Psychologyssä julkaistuun tutkimukseen otti osaa kaksi erillistä ryhmää, joiden henkilöt olivat seurustelleet yhtäjaksoisesti vähintään kuusi kuukautta. Toisen ryhmän parisuhteita kuvailtiin sielunkumppanuudeksi muun muassa ”olemme yhtä”-, ”parempi puoliskoni” -ja ”luotu toisilleen” -termeillä. Toisen ryhmän suhteita kuvailtiin yhteisenä matkana ja puhuttiin yhdessä kulkemisesta, pitkästä seikkailusta ja niin edelleen.
Lue myös: Miten elämänkumppani löydetään?
Tämän jälkeen henkilöitä pyydettiin kertomaan joko kaksi hyvää tai huonoa kumppanin kanssa koettua muistoa ja sitten arvioida oma tyytyväisyys parisuhteeseen.
Idealisointi aiheuttaa tyytymättömyyttä
”Matkaryhmän” jäsenet kertoivat olevansa tyytyväisempiä parisuhteeseensa negatiivisten kokemusten kertomisen jälkeenkin. Tämä johtuu tutkijoiden mukaan siitä, että sielunkumppanuutta mietittäessä parisuhdetta mietitään ideaalina ja syntyjään täydellisenä, joten negatiiviset kokemukset sattuvat enemmän.
Lue myös: Näitä asioita nainen arvostaa miehessä
Aiemmissa tutkimuksissa on myös huomattu, että sielunkumppanuuteen ja kohtaloon uskovat ihmiset itse asiassa panostavat vähemmän parisuhteeseensa.
Lähteet: NyMag, ScienceDirect
Lue myös:
13 vinkkiä: Näin saat liiton kestämään