Terve.fi

Näin nopeasti virus leviää toimistossa – muista pestä kätesi!

Näin nopeasti virus leviää toimistossa – muista pestä kätesi!
Tiesitkö, että virus voi levitä rakennuksessa oleilevista ihmisistä 40–60 prosenttiin vain kahdessa tunnissa? Näin kertoo Arizonan yliopistossa tehty uusi tutkimus, josta uutisoi Tech Times.
Julkaistu 11.9.2014

Tiesitkö, että virus voi levitä rakennuksessa oleilevista ihmisistä 40–60 prosenttiin vain kahdessa tunnissa? Näin kertoo Arizonan yliopistossa tehty uusi tutkimus, josta uutisoi Tech Times.

Tutkimuksessa käytettiin jäljitysvirusta, jotta saatiin selville, kuinka nopeasti tartunta nimeltä bakteriofagi MS-2 leviää. Tämä jäljitysvirus valittiin siksi, että se muistuttaa läheisesti ihmisen norovirusta kokonsa, muotonsa ja vastustuskykynsä puolesta. Jäljitysvirus ei kuitenkaan sairastuta ihmisiä, joten sen vapauttaminen täyteen rakennukseen oli turvallista.

Salamannopea leviäjä

Jäljitysvirus asetettiin muutamalle usein kosketettavalle pinnalle, kuten pöydälle ja ovenkahvaan, päivän alussa. Testitiloina toimivat terveydenhuoltorakennus, konferenssisali ja toimistorakennukset.

Tämän jälkeen tutkijat ottivat näytteet 60–100 pinnalta, jotka yleisesti kantavat tarttuvia organismeja. Näihin pintoihin kuuluivat sängynlaidat, painettavat napit, hanat, kahvipannujen kahvat, puhelimet, valokatkaisimet ja tietokonevälineet. Näytteet otettiin eri aikoina päivästä.

Vain 2–4 tunnin jälkeen havaittiin, että jopa 60 prosenttia testatuista pinnoista kantoi jäljitysvirusta. Todellisessa tilanteessa tämä tarkoittaisi sitä, että suurin osa rakennuksen pinnoista olisi jo saastunut noroviruksesta.

Antaako norovirustartunta aihetta huoleen?

Vastaus on kyllä, sillä norovirus on yleisin akuutin maha-suolitulehduksen aiheuttaja, kertoo yhdysvaltalainen Centers for Disease Control and Prevention. Vuosittain virus johtaa 19–21 miljoonaan tulehdukseen, mikä tarkoittaa 56 000–71 000 sairaalaan joutumista ja jopa 800 kuolemantapausta.

Monet väistävät kyllä aivastavia ja yskiviä ihmisiä, mutta todellisuus on, että virukset leviävät yleisimmin kosketuksen välityksellä.

Hyviäkin uutisia on: vaikka virus leviää helposti, sen ehkäiseminen on aivan yhtä helppoa. Desinfioivien liinojen ja muiden puhdistusaineiden käyttö auttaa pitämään flunssan ja noroviruksen kurissa. Kun siivoushenkilökuntaa ohjeistettiin käyttämään desinfioivia liinoja, havaittiin, että tartuntariski väheni ainakin 80 prosentilla testatuilla pinnoilla.

Desinfioivien liinojen lisäksi tutkijat neuvovat pesemään kädet kunnolla erityisesti wc:ssä käynnin jälkeen ja ennen ruokailua.

Lähde: Tech Times

Lue lisää:

Kommentoi »