Terve.fi

10 helppoa keinoa ehkäistä flunssaa

10 helppoa keinoa ehkäistä flunssaa
Flunssa on yksi yleisimpiä sairauksia. Miten flunssan voisi välttää? Lue 10 helppoa vinkkiä!
Julkaistu 5.9.2012

Flunssa on luultavasti kaikista yleisin ihmisten sairaus. Asiantuntijoiden mukaan se on myös yksi yleisimmistä syistä siihen, miksi ihmiset jäävät pois koulusta tai töistä. Flunssaa aiheuttavia viruksia on olemassa yli 200 erilaista, ja niiden synnyttämien oireiden vakavuus vaihtelee.

Flunssaa aiheuttavat virukset leviävät ihmisestä toiseen pienten limapisaroiden kautta, jotka pääsevät ilmaan esimerkiksi tartunnan saaneiden ihmisten aivastelun kautta.

Flunssa voi levitä myös silloin, kun ihmiset koskettelevat pintoja, joihin tartunnan saaneilta on levinnyt virusta.

Flunssan leviämistä on mahdoton estää kokonaan, mutta jokainen voi tahollaan helposti vähentää itsensä ja perheensä riskiä sairastua. Alle on listattu 10 vinkkiä, joiden noudattaminen auttaa välttämään flunssan tänä syksynä.

1. Pese kätesi usein

Tämä on mahdollisesti kaikista paras keino ehkäistä flunssan tarttumista. Erityisesti sen jälkeen, kun olet käynyt ostoksilla, kuntosalilla tai jollakin muulla julkisella paikalla, käsien pesu on tärkeää. Säännöllinen käsien pesu auttaa tuhoamaan viruksia, jotka ovat voineet tarttua käsiisi pinnoilta, joita myös muut ihmiset käyttävät. Voit myös kantaa mukanasi pientä käsidesipulloa tai kosteuspyyhkeitä. Opeta käsihygienian tärkeys myös lapsillesi.

2. Vältä kasvojen koskettelua

Varsinkin nenän, suun ja silmien alueen koskettelua kannattaa välttää, jos olet jonkun flunssaa sairastavan seurassa tai olet koskenut pintoja julkisella paikalla.

3. Älä tupakoi

Tupakointi voi ärsyttää hengitysteitä ja kohottaa alttiutta flunssalle ja muille tartunnoille. Jopa altistuminen passiiviselle tupakoinnille voi saada flunssan tarttumaan herkemmin sinuun tai lapsiisi.

4. Käytä kertakäyttöisiä tavaroita, jos joku perheessäsi sairastaa flunssaa

Kertakäyttöiset kupit voi heittää pois jokaisen käyttökerran jälkeen, ja näin on helpompi ehkäistä virusta leviämästä vahingossa yhteisten kuppien ja lasien välityksellä.

Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos sinulla on pieniä lapsia, jotka saattavat yrittää juoda toistensa kupeista.

5. Pidä kodin pinnat puhtaina

Ovenkahvat, vetimet, näppäimistöt, valokatkaisijat, puhelimet, kaukosäätimet, pöytien pinnat ja tiskipöydät voivat kaikki hautoa viruksia tuntien ajan sen jälkeen, kun niitä on käyttänyt flunssainen henkilö. Pyyhi nämä pinnat säännöllisesti saippuavedellä tai desinfiointiaineella.

6. Pese lapsen lelut

Jos lapsesi on sairastunut, pese myös hänen lelunsa samalla, kun puhdistat kodin pintoja ja usein käytettyjä tavaroita.

7. Käytä paperipyyhkeitä

Varsinkin keittiössä ja kylpyhuoneessa käsien kuivaamiseen. Pöpöt voivat elää käsipyyhkeissä useita tunteja. Toinen vaihtoehto on antaa jokaiselle perheenjäsenelle oma käsipyyhe, ja tarjota myös vieraille omansa.

8. Heitä nenäliinat pois käytön jälkeen

Käytetyissä nenäliinoissa voi pesiä virus, joka voi tartuttaa pinnan, jolle se on jätetty lojumaan.

9. Ylläpidä terveitä elämäntapoja

Vaikka ei olekaan suoria todisteita siitä, että terveellisesti syöminen tai liikkuminen voivat ehkäistä flunssaa, terveiden elämäntapojen noudattaminen yhdessä riittävän unen, hyvän ravinnon ja fyysisen aktiivisuuden kanssa auttavat vahvistamaan vastustuskykyä.

10. Hallitse stressiä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että tunneperäistä stressiä kärsivillä ihmisillä vastustuskyky on heikompi ja flunssa tarttuu heihin helpommin kuin muihin.

3 kommenttia