Tuore koontitutkimus kertoo, että siinä vaiheessa, kun flunssa on jo päällä, ei auta enää sännätä C-vitamiinipurkille. Tutkimuksessa selvisi, etteivät flunssan puhkeamisen jälkeen otetut C-vitamiinilisät kahdeksaan milligrammaan asti vaikuttaneet flunssan vakavuuteen ja kestoon. Sen sijaan säännöllisesti otettu C-vitamiinilisä saattaa vaikuttaa hiukan flunssan kestoon.
Tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että tuskin siitä on mitään haittaakaan, että kukin koettaa itse, onko juuri omalla kohdalla hyötyä ”flunssalääkkeenä” otetusta C-vitamiinilisästä eli C-vitamiinin ottamisesta sen jälkeen, kun flunssa on puhjennut. C-vitamiinilisän käyttö nimittäin on turvallista ja edullista, kirjoittavat tutkijat.
Tutkimus on julkaistu Cochrane Database of Systemic Reviewsissa verkkojulkaisuna. Siinä summataan meta-analyysin keinoin 72 eri tutkimuksen tuloksia. Mukaan ei otettu niitä tutkimuksia, joissa käytettiin alle 0,2 gramman C-vitamiinilisäannosta päivässä.
Toinen tutkimuksen tekijöistä on dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopistosta, toinen taas australialaistutkija Elizabeth Chalker.
Vähentää hiukan flunssan kestoa
Tutkimus kertoo, että säännöllisesti otetulla C-vitamiinilisällä saattaa olla hiukan vaikutusta flunssan kestoon.
Sen sijaan säännöllisesti otettu C-vitamiinilisä ei näytä vähentävän flunssien esiintymistiheyttä väestössä yleisesti – paitsi että säännöllisesti napatusta C-vitamiinipilleristä voi olla hyötyä heille, jotka altistuvat jaksoittain äärimmäiselle fyysiselle rasitukselle eli esimerkiksi harrastavat maratonjuoksua.
Koontitutkimuksessa saatiin selville, että lapsilla päivittäin otettu 1-2 gramman C-vitamiinilisä lyhensi flunssien kestoa 18% ja samalla myös vähensi niiden vakavuutta. Aikuisilla C-vitamiinilisä näytti vähentävän flunssan kestoa 8%. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että flunssa kestää kymmenen päivän asemesta yhdeksän.
Viruksia yli 200
Nokka vuotaa, aivastuttaa, kurkku kipuilee, yskittää ja joskus pää on kipeä ja tulee kuumettakin. Tavallinen flunssa on hyvinvointivaltioissa yksi isoimmista syistä käydä lääkärin vastaanotolla, ja se aiheuttaa paljon poissaoloja töistä ja koulusta, kirjoittavat tutkijat. Flunssaa aiheuttavia viruksia on yli 200, eikä antibiooteista ole apua. Parannuskeino löydettäisiin mieluusti.
C-vitamiinin roolista flunssan ehkäisyssä ja hoidossa on kiistelty 70 vuotta, kirjoittavat tutkijat. Lopullista vastausta ei taida tuoda tämäkään tutkimus. Kyseisten tutkijoiden mukaan tarvitaan vielä lisätutkimuksia esimerkiksi C-vitamiinilisän mahdollisesta terapeuttisesta vaikutuksesta flunssaan.
Tutkimus: Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 1. Art. No.: CD000980. DOI: 10.1002/14651858.CD000980.pub4
Lähteet: The Cochrane Library, Medscape, BestHealth BMJ.com
Lue myös: