Sairaudet

Näin vältyt flunssalta!

21.10.2011 Terve.fi

Jokainen tunnistaa myös flunssan ensioireet: kutitteleva kurkku, pientä huippausta ja kipeytyneet lihakset.

Räkätauti kolkuttaa ovea. Keskimääräinen flunssa kestää noin 9 päivää. Mitä voi tehdä ennaltaehkäistäkseen flunssan saapumista? Health.com listaa kotikonsteja ehkäistä nuhaa jo päiviä ennen taudin alkamista:

Juo mehua tai vettä:

Nestetasapainon ylläpitäminen on tärkeää. Hyvin ”voideltu” ruumis auttaa lievittämään flunssan oireita hengityselimistössä. Karhea kurkku ja tukkoinen nenä hyötyvät hyvin hoidetusta nestetasapainosta.

Kurlaa suolavettä

Kihelmöivän kurkun avuksi toimii kaksikko suola ja vesi. Aseta noin puolikas teelusikallinen suolaa lämpimään vesilasilleen ja kurluttele liuosta suussasi.

Suola vähentää turvotusta, auttaa poistamaan limaa ja ärsykkeitä kurkun etuosasta”, kertoo kotihoitokeinojen ekspertti Philip Hagen.

Putsaa nenä

Nenäkäytävien aukipitäminen auttaa nuhan vaikeuttamaa hengitystä. Nenäsuihkeen käyttäminen juuri ennen nuhan alkua saattaa jopa estää koko tautijakson.

Lämmin kosteus auttaa nenän käytäviä pysymään auki. Ja meillä Suomessahan ei lämmintä höyryä tarvitse etsiä lähintä saunaa kauempaa.

Hunaja

- Hunaja toimii yhtä hyvin kuin yskänlääke. Ja maistuu paremmalta!, toteaa Harley Rotbart Coloradon lääketieteellisestä yliopistosta.

Hunajaa voi nauttia nuhanestoaikeissa joka sellaisenaan tai vaikka teen kanssa. Muutama lusikallinen riittää takaamaan terveyshyödyt.

Vältä työtä

Jos suinkin mahdollista, nuhan ensioireet havaittuaan kannattaa jättää työpäivä välistä. Tietenkään nuhan alkuvaiheessa työskentely ei ole vakavaa, mutta ruumis taistelee paremmin virusta vastaan hyvin levänneenä.

Nuhan alkuvaihe on myös kaikista tarttuvin. Jos menet töihin, vältä tartuttamasta muita. Huolehdi hygieniasta pesemällä käsiä vedellä tai alkoholipohjaisella geelillä.

Kevyt liikunta

Jos mieli halajaa, pieni kuntoilu voi auttaa. Kevyt liikunta voi piristää immuunisysteemiä. Liian kovaa kuntoilu ei kuitenkaan sovi olla.

Suosi siis ennen flunssaa hyvin kevyitä reippailumuotoja: pulssin tulee pysyä alle sadan.

Viimeinen rutistus

Flunssaa tuskin voi täysin estää koskaan, mutta siihen voi varautua. Päivää ennen flunssan alkua kannattaa huolehtia huipputerveydessä.

Vietä laadukas ruokapäivä. Suosi kalaa, papuja, kokojyviä kuten ruskeaa riisiä ja nauti runsaasti antioksidanttikylläisiä vihanneksia. Ota kuuma suihku ennen yöpuuta. Nuku hyvät yöunet.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi