Terve.fi

8 tapaa joilla flunssa pahenee

8 tapaa joilla flunssa pahenee
Monet flunssaan liittyvät uskomukset ovat pelkkää puppua – et vilustu jos menet märällä päällä ulos eikä vetoisa huone ole yksistään syynä flunssaan.
Julkaistu 4.2.2014

Monet flunssaan liittyvät uskomukset ovat pelkkää puppua – et vilustu jos menet märällä päällä ulos eikä vetoisa huone ole yksistään syynä flunssaan. On kuitenkin olemassa virheitä, jotka sen sijaan voivat pahentaa flunssan oireita ja jotka voivat hidastaa paranemista.

Teeskentely

Flunssaa ei voi sivuuttaa. Kun olet sairas, sinun täytyy myös hoitaa itseäsi, sillä kehosi tarvitsee lisäenergiaa pöpön selättämiseen. Jos porskutat eteenpäin etenkin kuumeisena, uuvutat itsesi ja pahennat flunssaasi.

Vähäinen nukkuminen

Riittävä unensaanti on yksi terveen immuunijärjestelmän kulmakivistä. Tutkimusten mukaan alle seitsemän tunnin yöunet kolminkertaistavat riskin sairastua flunssaan. Mikäli lentsu valvottaa sinua öisin, koeta mennä makuulle aikaisemmin tai ota torkkuja pitkin päivää. Lepääminen on tarpeen, tekipä sitä päivällä tai yöllä.

Stressaaminen

Stressi mitä ilmeisimmin lisää todennäköisyyttä sairastua flunssaan. Pitkässä juoksussa stressi estää immuunijärjestelmää toimimasta normaalisti, pitkittäen flunssasta paranemista.

Juomisen laiminlyöminen

Runsas nesteytys on tärkeää flunssan jyllätessä. Miksi? Nesteet ohentavat limaa ja saavat ontelosi tyhjentymään siitä paremmin. Jotakuinkin kaikki nesteet ovat hyväksi. Mehut, teet ja keitot ovat hyviä nesteyttäjiä. Toisin kuin kuulee sanottavan, maidon nauttiminen ei muodosta limaa onteloihin, vaan on kelpo nesteyttäjä sekin.

Alkoholin nauttiminen

Liiallinen alkoholi kuivattaa kehoasi ja voi pahentaa flunssan oireita kuten hengenahdistusta. Alkoholi voi myös vaimentaa vastustuskykyäsi ja vuorovaikuttaa po. sillä voi olla yhteisvaikutuksia flunssaan ottamiesi lääkkeiden kanssa. Flunssan aikana kannattaa olla nauttimatta alkoholia.

Antibioottien syöminen tavalliseen flunssaan

Mikäli tautisi on bakteeriperäinen, voit tarvita antibiootteja sen nujertamiseen. Virusperäiset taudit sen sijaan eivät antibiooteista hetkahda. Kun antibiootteja ottaa silloin kun niitä ei todella tarvitse, resistenssisi kasvaa. Tämä tarkoittaa sitä että kun sinulla seuraavan kerran on bakteeriperäinen flunssa, antibiootit eivät välttämättä toimi yhtä tehokkaasti taudin nujertamisessa.

Dekongestanttien liiallinen käyttö

Limakalvoturvotusta vähentävien lääkkeiden, kuten nenäsumutteiden käyttämisessä saa olla tarkkana. Nenäsumutteet toimivat alkuun hyvin, mutta jos niitä käyttää enemmän kuin kolme päivää, nenäsi tukkoisuus palaa pahempana, kun lopetat sumutteen käytön.

Tupakointi

Tupakoijat sairastuvat ei-tupakoitsijoita useammin flunssaan. Sauhuttelijoiden flunssat ovat myös ärhäkämpää ja pidempikestoista laatua. Polttaminen vahingoittaa keuhkojen soluja, mikä taas tekee flunssaa vastaan taistelemisesta vaikeampaa. Jos olet flunssassa, älä polta äläkä myöskään anna kenenkään polttaa ympärilläsi.

Lue myös:

Kommentoi »