Kauneus ja Terveys

Mitä lapsen saaminen nostaa pintaan?

Mitä lapsen saaminen nostaa pintaan?
”Minä en tee ainakaan samoja virheitä kuin omat vanhempani”, moni vannoo. Kunnes löytää itsensä huutamasta lapselle, kuten äiti aikoinaan.
Julkaistu: 20.6.2017

Lapsen saaminen nostaa pintaan iloa, pelkoa, epävarmuutta ja ehkä ahdistusta suuresta vastuusta. Moni käy läpi omia lapsuudenkokemuksia ja miettii, millainen suhde omiin vanhempiin on.

Lapsen saaminen on suuri peruuttamaton muutos, jota kannattaa miettiä sopivasti ennalta.

HUUTAMINEN PERIYTYI

– Sitä saattaa ajatella, että tällä lailla en ainakaan omien lasteni kanssa toimi, mutta välillä saattaa toimia juuri niin, pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta sanoo.

Hänellekin nousi tuttu rooli tunnemuistista. Rannan äiti kasvatti lapsikatrastaan kovaäänisesti huutamalla ja Ranta löysi itsensä huutamasta puolitoistavuotiaalle esikoiselle pää punaisena.

– Itsekin itkin, kuinka voin tehdä tällä tavalla.

Pikkuhiljaa Ranta pääsi eroon huutamisesta.

MIKÄ ROOLI SINULLE NOUSEE?

Odotusaikana tulevat vanhemmat suunnittelevat ruusuisia vauva-aikoja ja esimerkiksi tasavertaista työnjakoa vanhempien kesken, mutta vanhemmuuden arjessa esiin voikin puskea marttyyrin, nalkuttajan tai vaatijan rooli. Oman äidin ja isän antamat mallit nousevat esiin, sillä ne ovat tuttuja.

– Saamme paljon positiivisia malleja. Jos mukana on negatiivista, sen kanssa kannattaa tehdä töitä, Ranta sanoo.

Jos omassa lapsuudessa on traumoja, niitä kannattaa käsitellä ennen kuin saa omia lapsia. Tutkimukset ovat kertoneet, että esimerkiksi vaikea äiti–tytär-suhde tai vaativa äiti altistaa synnytyksen jälkeiselle masennukselle, yhdessä muiden vaikeuksien kanssa.

MITÄ HALUAT SIIRTÄÄ ETEENPÄIN?

Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbowin mielestä yksilöllisyyden korostaminen voi peittää alleen, että olemme osa sukupolvien ketjua. Omien vanhempien opit ovat sitkeitä. Stolbowin mielestä olemme vastuussa nuoremmille. Siksi kannattaa olla tarkkana, millainen vanhempi on oikeasti.

Jos olet esimerkiksi marttyyriäiti, voit kysyä itseltäsi, onko se rooli, jonka haluat antaa lapsille perinnöksi.

Lähteenä myös: Marianna Stolbow: Vanhempieni kaltainen, WSOY 2016.

Lue myös:

Kommentoi »