Kauneus ja Terveys

Lapsen itsenäistyminen

Seksuaali-, parisuhde- ja perheterapeutti

Sinikka Savander
Julkaistu: 19.12.2005

Kysymys:

Meillä on kuusivuotias tyttö, ja olen pohtinut hänen itsenäistymistään. Vaikka hän muuten on ihan reipas, hänellä ei ole halua edes harjoitella yksin kotona olemista. Ja kun olemme yhdessä esimerkiksi kaupassa, hän hätääntyy helposti, jos kadottaa vanhempansa hetkeksikään näköpiiristään. Jos olen pihatöissä, hän käy vähän väliä tarkistamassa, että varmasti olen vielä siellä. Itse omasta lapsuudestani muistan, että samanikäisenä nimeno maan halusin tehdä asioita itsenäisesti, esimerkiksi jäädä kotiin, kun äiti kävi lyhyellä kauppareissulla.

Asumme kaupungin keskustassa, joten en ole uskaltanut juurikaan päästää lasta liikkumaan yksinään, vaan häntä on aina kuljetettu kavereiden luokse. Onkohan hän vain tottunut liialliseen paapomiseen? Pitäisikö meidän vain ryhtyä luottamaan enemmän? Päiväkodissakin hän on kuulemma yleensä reipas eikä ikävöi meitä. Olemme moneen kertaan vakuuttaneet hänelle, että äiti tai isä ei koskaan jätä häntä yksin. Meillä myös halataan ja pidetään paljon hyvänä.

Onko niin, että lapsen itsenäistymisen pitää antaa tapahtua kaikessa rauhassa hänen aikataulullaan vai pitäisikö meidän tietoisesti kannustaa häntä harjoittelemaan? Kun kouluun meno ensi vuonna koittaa, tulee varmasti tilanteita, jolloin hän joutuu olemaan enemmän itsekseen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tässä normittamisen, mittaamisen ja tasapäistämisen kulttuurissa tuntuu usein tosi vaikealta jaksaa kestää jokaisen yksilöllisyys. Patistamisella ja ohjailulla lapsi vain helposti tulee vielä aremmaksi, koska kokee itsessä olevan jotakin vikaa. Teillä on vuosi aikaa kouluun, siinä vaiheessa tapahtuu luonnostaan hurjan paljon juuri itsenäisyyden ja omatoimisuuden suuntaan.

Nykymaailma on valitettavasti kovin toisennäköinen kuin sukupolvi sitten. Lapsille välittyy väistämättä kaikenlaista tietoa vaaroista esimerkiksi uutisten ja muiden puheiden kautta. He eivät kuitenkaan osaa suhteuttaa sitä omaan tilanteeseensa, miten todennäköisiä tapahtumat omalla kohdalla olisivat.

Kun lapsi tuntee olevansa turvassa, hän voi kaikessa rauhassa antautua ympäröivän maailman tutkimiseen. Totesit päiväkodissa olevan näin. Eli tyttö voi luottaa siihen, että hänestä pidetään huolta ja tullaan aikanaan hakemaan. Turvallisuudentunne kasvaa yleensä siten, että lapsi käy välillä tarkistamassa, missä esimerkiksi äiti on. Siinä olet oikeassa, että yleensä tällainen käyttäytyminen on hieman nuorempien tapaista. Mutta lapsi kykenee irtautumaan, kun on saanut itselleen riittävästi tankata turvallisuutta. Kehitysvaiheita ei voi hypätä yli.

Ainoan tai vanhimman lapsen voi myös olla hankalampaa saavuttaa turvallisuudentunne. Sitä on yksin ja tienraivaajan asemassa. En katsoisi teidän vanhempien varsinaisesti voineen “syyllistyä” mihinkään liikaan paapomiseen, mutta tyttö saattaa vaistota, että tämä on jotenkin teille herkkä kohta. Joskus voi asia lapsen päässä kääntyä niin, että äiti ei uskalla olla yksin! Jos välttämättä haluatte harjoitella, voisi kokeilla sitä, että antaa lapsen mennä ikään kuin edellä ja seurata häntä esimerkiksi kaupassa ja olla heti hänen tavoitettavissaan. Samoin voi tehdä kotona: olla vain ulko-oven takana, ja lapsi saa avata oven heti halutessaan. Näitä aikoja voi pikku hiljaa pidentää lapselle sopivaan tahtiin. Kauppareissun voi tehdä näin aivan huomaamatta, antaa lapsen suunnistaa edellä kohti tarvittavia tavaroita. Siis kertomatta lapselle, että harjoitellaan jotakin.

Pohjimmiltani uskon kuitenkin kehityksen menevän eteenpäin itsestään, kun tankkausta on tarpeeksi saatu. Hyvää tärkeää kypsymisvuotta teille kaikille!

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.