Hyvinvointi

Miksi orgasmi ei onnistu toisen kanssa?

Miksi masturboidessa orgasmin saaminen on helpompaa yksin kuin yhdessä? Kuinka hekuman huipun saisi myös toisen kanssa?

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat Fotolia
17.8.2016

Jotta seksissä saavuttaa orgasmin, aivojen otsalohkon dorsolateraalinen prefrontaalinen aivokuoren osanen pitäisi saada toimimaan normaalia pienemmällä teholla. Siis häh?

Suomeksi sanoen, orgasmin saaminen edellyttää rentoutumista. Jos orgasmia havittelee itsekseen, masturboimiseen tulee keskittyneeksi niin, että saman aivojen osan toiminta vaimenee keskittymisen sivutuotteena. Siksi orgasmin saa helpommin yksin kuin yhdessä. Jos seksiä harrastaa toisen kanssa, siihen ei tule välttämättä keskityttyä samalla tavalla. Ajatukset harhailevat helpommin muuhun kuin seksin kannalta hyviin ajatuksiin, kuten arjen velvollisuuksiin. Näin kertovat neurotieteilijä Barry Komisaruk ja psykiatrian ja neurotieteen professori Heather Berlin Mic-sivuston haastattelussa.

Tutkijat kehottavat harjoittelemaan keskittymistä esimerkiksi meditoimalla ja tekemällä erilaisia läsnäoloharjoituksia.

Lue myös: Parhaat mindfulness-harjoitukset aloittelijalle

Hyvässä seksissä ei voi vapaamatkustaa

Kuulostaako fiksulta, pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta? Miten partnerinkin kanssa voisi keskittyä entistä paremmin?

– Jotta voi kokea seksin ylipäänsä nautinnollisena, on oltava läsnä. Seksiin kannattaa aina heittäytyä ja antautua. Läsnäolo on se salaisuus kumppaninkin kanssa.

Hyvässä seksissä ei voi siis odottaa, että kumppani hoitaa hommat ja itse nauttii vapaamatkustajana mukana. On oltava läsnä toisen keholle, liikkeille ja oloille. Rannan mielestä keskittymisestä puhuminen ei sovi hyvin seksiin vaan mieluummin pitäisi puhua heittäytymisestä ja antautumisesta. Nautinto ei tule keskittyneesti pinnistelemällä eikä suorittamalla.

Lue myös: Voiko masturboida liikaa?

Kokeile läsnäoloharjoitusta ennen seksiä

Kuinka sitten harjoitella läsnäoloa? Rantakin suosittelee mindfulness-harjoituksia. Yksinkertainen mindfulness-harjoitus voi olla vaikka sellainen, että asettuu istumaan tai makaamaan rauhalliseen paikkaan, sulkee silmänsä ja keskittyy niin pitkään sisään- ja uloshengitykseen, kunnes saa levottomana laukkaavan mielen rauhoitettua. Kannattaa kokeilla ennen seksiä.

Lue myös:

Tiesitkö tätä masturboinnista?

5 suurinta ja haitallisinta myyttiä seksistä

Saako kesäkilot pois seksillä?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi