Kauneus ja Terveys

Voiko masturboida liikaa?

Voiko masturboida liikaa?
Voiko masturbointia harjoittaa liikaa? Mikä on liikaa? Entä kuinka usein aikuiset masturboivat keskimäärin?
Julkaistu: 23.1.2011

Masturbointia eli itsetyydytystä harrastetaan nykyisin huomattavasti enemmän kuin vielä pari vuosikymmentä sitten. Suomessa itsetyydytyksen yleisyyttä on tutkinut dosentti Osmo Kontula. Miehistä n. 60 prosenttia ja naisista 37 prosenttia on harrastanut itsetyydytystä viimeisen kuukauden aikana.

Miehistä lähes kaikki ja naisistakin enemmän kuin 75 prosenttia on joskus harrastanut itsetyydytystä. Varsinkin naisten itsetyydytys on lisääntynyt ja ero miehiin pienentynyt viimeisten vuosikymmenten aikana merkittävästi.

Onko masturbointi paheellista?

Voiko masturbointia siis harjoittaa liikaa? Edelleen yhteiskunnassamme elää käsitys masturboinnin paheellisuudesta ja se aiheuttaa usein syyllisyyden tunteita. Vanhemmissa ikäpolvissa ja tiukemman kristillisen kasvatuksen saaneilla asia useammin on näin.

Masturbaatio käsitteenä sisältää ajatuksen paheellisuudesta (tulee latinankielen sanoista manus (käsi) ja stuprum (raiskaus, häväistys). Parempi termi on suomenkielen sana itsetyydytys. Mielestäni verrattomin sana näiden molempien termien tilalle on kuitenkin sooloseksi!

Sooloseksistä ei varsinaisesti ole mitään haittaa. Se voi aiheuttaa syyllisyyden tunnetta, pelkoa liiallisesta harrastamisesta, riippuvuuden kehittymisestä ja sukupuolielinten vaurioitumisesta. Syyllisyyden tunteet liittynevät yleisimmin juuri noihin vanhanaikaisiin käsityksiin itsetyydytyksen paheellisuudesta.

Masturboinnilla voi purkaa seksuaalista jännitettä

Sooloseksiä voi harrastaa useastikin päivässä. Sooloseksi on keino purkaa seksuaalista jännitettä, joskus myös stressiä, ahdistusta ja masennusta. Sinkkuna elävät harrastavat useasti sooloseksiä, mutta myös parisuhteessa sooloseksi saattaa tasapainottaa kumppaneiden erilaisen seksuaalisen tarpeen eroja.

Voiko sitten harrastaa liikaa sooloseksiä? Silloin kun siihen ei liity pakonomaista tarvetta, siitä ei synny ahdistusta eikä syyllisyyttä, eikä sooloseksi häiritse parisuhdetta tai muuta elämää, niin tuskin sitä silloin liikaa voi harrastaa.

Kirjoittaja on urologian erikoislääkäri

Lue myös:

1 kommentti