Vastavalmistuneessa metatutkimuksessa selvitettiin yhteensä 37 eri tutkimuksesta, millaisia vaikutuksia makeutusaineilla on ihmisiin, eivätkä tulokset näytä kovin valoisilta. Makeutusaineet olivat yhteydessä esimerkiksi lihomiseen, korkeaan verenpaineeseen sekä tyypin 2 diabetekseen.
Manitoban yliopistossa Winnipegissä Kanadassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että pitkäaikainen makeutusaineiden nauttiminen ei näyttänyt olevan yhteydessä mihinkään terveydellisiin hyötyihin. Sen sijaan haittoja niillä vaikutti olevan senkin edestä.
- Aiheesta lisää: Suuropas kertoo kaiken makeutusaineista
Aspartaamin, sukraloosin ja stevioiden suosio on kasvanut sitä mukaa, kun sokerin lihottavasta vaikutuksesta on saatu enemmän tutkimustuloksia, ja ylipainoisuus yleistyy ja muuttuu suuremmaksi ongelmaksi. Tähän asti makeutusaineiden vaikutuksista ihmisiin on saatu lähinnä hyvin ristiriitaisia tutkimustuloksia.
Winnipegin yliopiston tutkijat löysivät 7 satunnaistettua ja kontrolloitua tutkimusta, jossa esimerkiksi toinen ryhmä joi makeutettuja juomia ja toinen vettä. Niiden lisäksi he sisällyttivät analyysiinsä 30 tutkimusta, joissa seurattiin makeutusaineita käyttäviä henkilöitä pidemmän aikaa.
Satunnaistetuissa tutkimuksissa oli yhteensä mukana 1003 henkilöä, eikä niissä havaittu lainkaan yhteyttä painoindeksin nousun ja makeutusaineiden käytön välillä. Sen sijaan seurantatutkimuksissa makeutusaineiden todettiin olevan yhteydessä koehenkilöiden painoindeksin, kehonpainon ja vyötärönympäryksen kasvuun, kuten myös ylipainoisuuden, korkean verenpaineen sydänongelmien, ja metabolisen oireyhtymän riskin kasvuun. Näissä tutkimuksissa oli yhteensä mukana hieman yli 400 000 henkilöä.
Satunnaistetut ja kontrolloidut tutkimusjaksot olivat hieman liian lyhyitä todellisen yhteyden selvittämiseksi, ja seurantatutkimuksia saattoi vääristää se, että makeutusaineita mainostetaan terveyttä ja laihtumista edesauttavina. Myöskään yksittäisiä makeutusaineita ei voitu näiden tutkimusten pohjalta vertailla keskenään. Tulokset antavat kuitenkin syytä epäillä keinotekoisesti makeutettujen tuotteiden terveellisyyttä.
Lähde: CMAJ
Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi
Lue lisää: