Treeni ja ravinto

Maailmanlaajuinen tutkimus rasvojen yhteydestä sydänkuolemiin

Rasvalla on huono maine lihottavana ravintona. Maailmanlaajuinen tutkimus on nyt selvittänyt, mikä osuus milläkin rasvalajilla on sydänkuolemien selittäjänä.

4.12.2016 Terve.fi

Rasvalla on huono maine lihottavana ravintona. Grammassa rasvaa onkin 9 kaloria, proteiineissa ja sokereissa vain 4. Rasva on silti tuiki tarpeellista elimistölle. Terveellisen rasvan laatu sen sijaan on täällä meilläkin kiivaan kiistelyn kohteena. Voita, margariinia vai vain öljyjä, jotta sydän jaksaisi. Maailmanlaajuinen tutkimus on nyt selvittänyt, mikä osuus milläkin rasvalajilla on sydänkuolemien selittäjänä.

Tiedot kerättiin yhteensä 186 maan rasvojen kulutuksesta ja toisaalta sydänkuolemista. Suomikin oli mukana yhtenä läntisen Euroopan maana. Kolmenlaisten rasvojen käyttöä seurattiin: kovien tyydytettyjen (kuten eläinrasvat ja voi), monityydyttämättömien (kasvisöljyt) ja nk. transrasvojen (paistin- ja valmisruokien rasvat). Vuoden 2010 tilanteen mukaan arvioituna koko maailman sydänkuolemista noin 4 % liittyi tyydytettyjen rasvojen liikakäyttöön, transrasvoihin noin 8 % ja monityydyttämättömien rasvojen liian vähäiseen käyttöön peräti 10 %. Eli paras ohjeistus sydänkuolemien vähentämiseksi olisi, ei pelkästään eläinrasvojen vähentäminen, vaan niiden korvaaminen monityydyttämättömillä eli kasvisöljyillä, pähkinöillä ja kalarasvalla.

Kun verrattiin vuosien 1990 ja 2010 tilastoja, todettiin tilanteen maailmanlaajuisesti parantuneen muiden kuin transrasvojen kohdalla. Eniten olivat vähentyneet etenkin länsimaissa liian vähäisen öljynkäytön aiheuttamat sydänkuolemat.

Suomessa ravinnon transrasvapitoisuudet ovat matalat ja se näkyykin maitten välisessä sydänkuolemavertailussa. Sen sijaan meillä olisi parantamisen varaa monityydyttämättömien rasvojen käytössä. Eli entistä suurempi osa rasvan tarpeestamme pitäisi tulla kasvisöljyistä ja rasvaisen kalan mukana saatavista omega-6 rasvoista. Ja rasvaahan me tarvitsemme ei vain lämpimänä pysymiseen vaan solujen vuorovaikutuksiin sekä puolustuskykymme ja mielialankin ylläpitoon.

Lähde: J Am Heart Assoc. 2016;5:e002891 doi: 10.1161/JAHA.115.002891

Lue lisää:

Tiesitkö tämän rasvoista?

Näillä kolmella tavalla pääset eroon pahimmasta kehon rasvasta

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt