Tyydyttyneet ja transrasvahapot
Tyydyttyneet rasvahapot eivät sisällä kaksoissidoksia, ja ne koostuvat yleensä 10-18 hiiliatomin ketjuista. Tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävät rasvat ovat huoneenlämmössä kiinteitä. Nämä rasvat ovat yleensä eläinperäisiä (liha, maito ja voi), mutta aasialaisessa keittiössä usein käytetty kasviperäinen palmuöljy samoin kuin kookosrasva sisältävät runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja.
Julkaistu 24.11.2005
Yleisimpiä tyydyttyneitä rasvahappoja ovat:
- lauriinihappo (12:0),
- myristiinihappo (14:0),
- palmitiinihappo (16:0) ja
- steariinihappo (18:0).
Transrasvahappoja muodostuu tyydyttymättömistä rasvahapoista rasvojen kovettamisprosessin aikana sekä märehtijöiden pötsissä, josta ne päätyvät maitotuotteisiin. Transrasvahapot ovat yleisesti ottaen epäterveellisiä, ja niiden runsas nauttiminen yhdistetään sepelvaltimotautiin ja tulehdussairauksiin. Eniten transrasvahappoja on kasvirasvajäätelöissä, mikropopcorneissa ja ranskanperunoissa. Konjugoitunut linolihappo (CLA) on transrasvahappo, jota esiintyy maidon ja naudanlihan rasvassa. CLA:n saanti ruokavaliosta on vähäinen, eikä sen terveysvaikutuksia ihmiselle tunneta kovin hyvin.
Tyydyttyneiden rasvahappojen ja transrasvahappojen osuus ihmisen kokonaisenergian saannista ei saisi olla yli 10 %.