Terve.fi

Epäterveellisen rasvankäytön seuraukset

Epäterveellisen rasvankäytön seuraukset
Runsaasti rasvaa, erityisesti tyydyttyneitä rasvahappoja ja trans-rasvahappoja sisältävää rasvaa syövillä henkilöillä on huomattavasti suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja tiettyihin syöpätauteihin kuin vähän rasvaa ja yleensä tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävää ruokaa nauttivilla.
Julkaistu: 16.11.2005

Sydän- ja aivoinfarkti ovat yleisimpiä sydän- ja verisuonitauteja. Runsaaseen rasvan nauttimiseen liittyviä syöpiä ovat vatsa-, rinta-, eturauhas- ja keuhkosyöpä. On runsaasti todisteita siitä, että ruokavalion rasvamäärän vähentäminen yhdessä säännöllisen hedelmien ja vihannesten nauttimisen kanssa pienentää länsimaisten väestöjen yleisimpien sairauksien ja kuolemien taustalla olevien tekijöiden riskiä.

Uudet tutkimustulokset kertovat myös runsaan rasvan nauttimisen olevan yhteydessä lisääntyneeseen dementiariskiin, silmää rappeuttaviin sairauksiin, kuten glaukoomaan ja retinopatiaan, ja jopa miehen hedelmättömyyteen.

Mikä rasvaisessa ruuassa kiehtoo?

Vaikka tietoa rasvan vahingollisuudesta on, miksi me edelleen pidättäydymme riskialttiissa rasvaisessa ruokavaliossamme? Syitä on kolme:

  • Perinteet
  • Makutottumukset
  • Välinpitämättömyys

Ruokaperinteet ovat kulttuurikäyttäytymisen muoto, joka yhdistyy saatavilla olevaan tyypilliseen ruokaan. Liha- ja maitoruoilla on pitkät paikalliset perinteet, ja tämä yhdistyy tiettyjen ruokien erityismakuihin.

Rasva on tärkeä maun antaja, ja vähärasvaiset tuotteet mielletään usein mauttomiksi. Ja vaikka tiedämmekin, että runsas rasvan käyttö aiheuttaa sairauksia, unohdamme, että sairaus voi kohdata meistä kenen tahansa.

Välinpitämättömyys ja laiskuus ovat inhimillisiä heikkouksia. On helpompi jatkaa vanhaa kuin totuttautua uuteen.

2 kommenttia