Terve.fi

LDL-kolesterolin laskeminen erittäin alhaiseksi ei terveysriski sydänpotilaille

LDL-kolesterolin laskeminen erittäin alhaiseksi ei terveysriski sydänpotilaille
Uusia PCSK9:n estäjä -kolesterolilääkkeitä käyttävien sydänpotilaiden LDL-kolesterolitasot voivat laskea niin alhaisiksi, että lääkärit ovat pelänneet sen haittaavan elimistön toimintaa. Lue lisää.
Julkaistu: 14.2.2017

Uusia PCSK9:n estäjä -kolesterolilääkkeitä käyttävien sydänpotilaiden LDL-kolesterolitasot voivat laskea niin alhaisiksi, että lääkärit ovat pelänneet sen haittaavan elimistön toimintaa. Tuoreen tutkimuksen perusteella potilailla ei kuitenkaan havaita ainakaan vakavia haittoja.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 14 satunnaistetun tutkimuksen aineistot, ja niiden perusteella vakavia haittavaikutuksia ei havaittu potilailla, joiden LDL-kolesterolin pitoisuus oli 0,65 mmol/l kahden vuoden lääkityksen jälkeen. Pitoisuus on erittäin pieni.

Verrattuna lumevalmistetta saaneisiin PCSK9:llä lääkityillä potilailla ei ollut enempää diabetesta eikä tuki- ja liikuntaelinten, sisäelinten tai hermoston oireita. Poikkeuksen muodosti kuitenkin kaihi, joka oli yleisempi potilailla, joiden LDL oli alle 0,65 mmol/l. Tältä osin tulokset olivat kuitenkin epäselviä ja ennen lisätutkimuksia niitä kannattaa tulkita varovasti, tutkijat kirjoittavat.

Yleensä kolesterolia alennetaan statiineilla, mutta osalla potilaista LDL-kolesterolin pitoisuus pysyy vaarallisen suurena statiineista huolimatta. Tällöin statiinien rinnalla voidaan käyttää PCSK9-lääkkeitä, jotka laskevat kolesterolin hyvin alhaiseksi. PCSK9:n estäjät vähentävät LDL-reseptorien tuhoutumista maksasoluissa ja tehostavat LDL:n poistumista verenkierrosta.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology lehdessä.

LDL-kolesterolin liian korkea pitoisuus altistaa sydän ja verisuonitaudeille, mutta kolesteroli on myös tarpeen elimistön toiminnalle. Se on mm. tärkeä solukalvojen rakenneosa sekä tarpeen hormonien ja D-vitamiinin tuotannossa. Tähän tosin riittää hyvin pieni määrä LDL-kolesterolia.

Lue lisää:

1 kommentti