Terve.fi

Kärsitkö päänsärystä? Erota harmiton päänsärky vakavasta

Kärsitkö päänsärystä? Erota harmiton päänsärky vakavasta
Yleensä päänsäryn syyt ovat melko harmittomia, mutta on olemassa myös sellaisia päänsärkyjä, joista kannattaa huolestua.
Julkaistu 6.4.2012

Miten erottaa harmittomat päänsäryt vakavammista tapauksista?

Yleisiä päänsäryn aiheuttajia ovat:

  • Stressi: Stressin aiheuttaman päänsäryn tunnistaa otsaa kiristävästä ”pannasta”, ja tunne yleensä pahenee päivän kuluessa.
  • Allergia: Allergiapäänsärkyyn kuuluu paineen tunne otsassa tai silmien takana. Lisäksi siihen liittyvät tyypilliset allergiaoireet, kuten aivastelu, nenän tukkoisuus ja kutina.
  • Vaihdevuodet: Vaihdevuodet usein helpottavat naisten migreeniä, mutta muutosvaiheessa migreenit saattavat kuitenkin tilapäisesti pahentua. Joillakin naisilla migreenit voivat myös alkaa vasta vaihdevuosien alettua.
  • Kuukautisia edeltävä päänsärky: Kyseiset migreenikohtaukset eivät ole vaarallisia, mutta ne voivat olla hyvin kivuliaita. Usein ne johtuvat magnesiumin puutteesta, joten ongelmaa voi hoitaa magnesiumtableteilla.
  • Tupakointi: Nikotiini muuttaa aivojen verisuonia, ja tupakointi voi ärsyttää nenän ja kurkun hermosoluja. Molemmissa tapauksissa tuloksena saattaa olla migreeni tai päänsärky.
  • Liiallinen kipulääkitys: Särkylääkkeiden liikakäyttö päänsäryn hoitoon voi itse asiassa aiheuttaa vain lisää päänsärkyä. Tämä voi tapahtua jopa aivan tavallisimpien särkylääkkeiden kanssa, vaikka onkin yleisempää vahvempien narkoottisten aineiden käytössä.
  • Kofeiini: Kofeiinin käyttö on yleinen päänsärkyjen sekä kofeiinin vieroitusoireiden aiheuttamien päänsärkyjen laukaisija. Kyseiset päänsäryt ovat usein rajuja ja toistuvia, eikä niihin auta edes vahvat särkylääkkeet.

Päänsärky on vakavaa, jos se johtuu:

  • Aivohalvauksesta: Aivohalvauksen aiheuttamaa päänsärkyä voi olla vaikea erottaa muunlaisesta päänsärystä. Aivohalvauspäänsärkyyn liittyy kuitenkin esimerkiksi näkökyvyn tai puheen vaikeutuminen, hämmennys, heikotus sekä toisen puolen puutuminen.
  • Korkeasta verenpaineesta: Tästä aiheutuva päänsärky on vakavaa, sillä se tapahtuu vain silloin, kun verenpaine on rajusti koholla.
  • Aivokasvaimesta: Aivokasvaimesta aiheutuvaa päänsärkyä voi olla vaikea erottaa tavallista päänsärystä. Joskus kasvaimen aiheuttama särky on kuitenkin pahempaa aikaisin aamulla tai silloin, kun ihminen on makuulla. Aivokasvaimeen voivat liittyä myös kohtaukset, voimakas oksentelu, heikotus, kahtena näkeminen sekä hämmennys.
  • Hortonin syndroomasta eli sarjoittaisesta päänsärystä: Vaikka kyseinen syndrooma ei olekaan hengenvaarallinen, nämä päänsäryt aiheuttavat niin rajua kipua, että jotkut niistä kärsivät päätyvät tekemään itsemurhan. Päänsärky kestää yleensä vain 1–2 tuntia ja tapahtuu yleensä keskellä yötä herättäen ihmisen unestaan. Kipu on usein keskittynyt vain toiseen silmään.

Päänsärkyjä on siis monia erilaisia, toiset vakavampia kuin toiset. Jos epäilet päänsärkysi olevan merkki jostakin vakavammasta ongelmasta, ota yhteyttä lääkäriin.

Kommentoi »