Sairaudet

Jalkojen turvotus

Mistä jalkojen turvotus johtuu? Turvotus syntyy, kun kudosten solujen välitilaan kertyy nestettä. Yleinen syy turvotukseen on laskimoiden vajaatoiminta.

Teksti Toimitus
2.4.2009 Terve.fi

Jalkojen turvotus, alaraajojen kipu, puutuminen ja pistely ovat niin yleisiä vaivoja, että jopa kolmasosa työikäisistä kokee niitä päivittäin. Turvonneet jalat voivat oireilla myös yöllisinä pohjekramppeina. Vaivoja voi esiintyä etenkin istuma- ja seisomatyötä tekevillä sekä pitkien lentomatkojen, lämpimän ilmaston tai epäterveellisen ruokavalion vuoksi. Myös ikä lisää alttiutta jalkaoireisiin.

Turvotus syntyy, kun kudosten solujen välitilaan kertyy nestettä. Yleinen syy turvotukseen on laskimoiden vajaatoiminta, jossa alaraajojen laskimojärjestelmä ei pumppaa verta takaisin sydämeen yhtä tehokkaasti kuin normaalitilassa, jolloin paine laskimoissa kasvaa ja ne alkavat tihkuttaa nestettä kudoksiin aiheuttaen turvotusta. Laskimoissa on läppiä, jotka edistävät veren paluuvirtauksen ja estävät veren takaisinvirtausta. Näiden lisäksi myös alaraajan lihaksilla on iso rooli laskimoiden paluuvirtauksen ylläpidossa. Alaraajan lihasten ollessa heikot, lihaspumppu toimii vajaateholla kohottaen laskimopainetta, myös läpät voivat toimia normaalia heikommin. Painovoiman vaikutuksesta laskimot täyttyvät ja laajenevat, mikä näkyy turvotuksena.

Laskimoiden toiminta voi häiriintyä esimerkiksi laskimoläppien toiminnan heikkenemisen tai laskimolaajentumien eli suonikohjujen vuoksi, mutta lievään turvotukseen voi olla syynä myös seisomatyö tai pitkään paikoillaan, polvet koukussa, istuminen, vaikka laskimot olisivatkin terveet. Korkokengillä käveleminen taas heikentää ja kiristää pohkeiden lihaksia, josta voi aiheutua turvotusta. Lisäksi muun muassa ylipaino, raskaus ja kuukautiset voivat edesauttaa turvotuksen syntymistä. Laskimoläpät voivat olla myös synnynnäisesti heikkoja.

Sairauksista sydämen vajaatoiminta sekä maksa- ja munuaissairaudet voivat oireilla jalkojen turvotuksena. Osa lääkkeistä voi myös aiheuttaa turvotusta. Äkillinen ja toispuoleinen jalkojen turvotus voi olla merkki laskimoveritulpasta, joka vaatii kiireellistä hoitoa. Myös turvotus, johon liittyy punoitusta ja kuumotusta tai kipua, vaatii lääkärin arviota.

Mikäli laskimoiden vajaatoiminnasta johtuvaa turvotusta ei hoideta hyvissä ajoin, voi tila muuttua krooniseksi. Alaraajaturvotuksen ehkäisyyn kannattaa kiinnittää huomiota etenkin silloin, kun tietää olevansa taipuvainen siihen sukurasitteen vuoksi tai jos kuuluu riskiryhmään edellä lueteltujen syiden vuoksi.

Jalkojen turvotuksen ennaltaehkäisyssä kannattaa välttää esimerkiksi jalka toisen päällä istumista, jotta veri pääsee virtaamaan laskimoläppien kautta takaisin sydämeen sekä kireää vaatetusta nivusten kohdalta. Hyvät kengät ovat tärkeät, sillä ne edesauttavat pohkeiden tehokasta laskimopumpputoimintaa kävellessä. Myös tukisukkien käyttö ehkäisee alaraajaturvotusta sekä suonikohjujen syntymistä. Lisäksi apteekeista on saatavilla ilman reseptiä suun kautta otettavia tai paikallisesti käytettäviä valmisteita, jotka on tarkoitettu jalkojen turvotuksen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Säännöllinen liikunta, kuten kävely, parantaa tehokkaasti jalkojen hyvinvointia.

Lue lisää jalkojen turvotuksesta:

Raskausajan turvotus

Väsyneiden/turvonneiden jalkojen hoito

Lentomatkailu ja jalat

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi