Terveys

Raskausajan turvotus

Turvotus on loppuraskauden aikana varsin yleinen vaiva. Oululainen terveydenhoitaja Satu Hotti kertoo sen olevan raskauden viimeisellä kolmanneksella itse asiassa merkki siitä, että istukka toimii hyvin. Turvotus johtuu munuaisten kuormittumisesta eikä se useimmiten ole vaarallista.

Teksti Eeva Mykkänen
28.9.2006 Terve.fi

Joskus turvotus voi kuitenkin olla merkki raskausmyrkytyksestä.

Normaali, loppuraskauteen kuuluva, vaaraton turvotus ilmestyy yleensä erityisesti iltaisin käsiin ja jalkoihin. “Sormukset puristavat ja sukista jää painaumat”, Hotti kuvailee. Taipumus saada turvotusta vaihtelee yksilöllisesti ja myös vuodenajasta riippuen – kesähelteillä viimeisillään olevilla on usein tässä suhteessa tukalampaa kuin kylmemmällä ilmalla odottavien.

Eroon turvotuksesta luonnollisilla keinoilla

Raskausajan turvotukseen voi jonkin verran vaikuttaa ruokavaliolla ja liikkumalla. Satu Hotti neuvoo, että paras keino estää epämukavaa turvotusta on juoda paljon nestettä, syödä monipuolisesti ja terveellisesti sekä välttää runsassuolaisia ruokia. Nesteeksi parasta on puhdas vesi, jota tulisi juoda pari litraa päivässä.

Hotti kehottaa muistamaan, että suolaa ei ole ainoastaan ruuassa vaan myös esimerkiksi salmiakki- ja lakritsimakeisissa, joita ei senkään takia kannata popsia ylen määrin. Yllättävän suuria määriä suolaa voi kertyä myös leivästä, eineksistä ja muroista – kaupassa kannattaa tutkailla pakettien tuoteselosteita.

Varsinaisia nesteenpoistolääkkeitä tai -kuureja Hotti ei missään nimessä suosittele raskaana oleville, mutta luonnollisia nestettä poistavia ruoka-aineita voi toki kokeilla. Tällaisia ovat esimerkiksi ananas, mansikka, greippi ja vihreä tee. Yleensäkin runsaasti kasviksia mutta vähän sokeria, suolaa ja valkoisia jauhoja sisältävä ruokavalio auttaa hillitsemään turvotusta.

Turvotusta poistavaksi liikunnaksi sopii rauhallinen liikunta kuten kävely, venyttely tai jooga. Myös jalkojen pitäminen ylhäällä iltaisin voi vähentää epämukavaa nilkkojen paisumista.

Raskausmyrkytyksen vaara

Turvotus on yleensä aivan vaaratonta ja asiaan kuuluvaa, mutta toisinaan se voi olla yksi oire raskausmyrkytyksestä. Tällainen turvotus on yleensä ympärivuorokautista, eli sitä on selvästi jo aamusta alkaen. Hotti kuitenkin korostaa, ettei kannata heti hätääntyä jos aamulla jo turvottaa – aina se ei suinkaan tarkoita raskausmyrkytystä.

Jos turvotukseen liittyy päiväkausia kestävää päänsärkyä, näköhäiriöitä tai huonoa oloa, voi kyseessä olla raskausmyrkytys ja silloin kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan, jossa voidaan mitata verenpaine ja ottaa virtsanäyte. Verenpaineen nousu ja valkuaisainepitoinen virtsa ovat jo selviä raskausmyrkytyksen oireita.

Lue myös:

Liikunnasta hyvää oloa raskauteen

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi