Raskausajan loppupuolen ongelma, raskausmyrkytys eli pre-eklampsia, voi periaatteessa puhjeta milloin tahansa 20. raskausviikon jälkeen, joskin valtaosa alkaa 32.-36. raskausviikolla. Raskausmyrkytykselle ei ole nykytietämyksen valossa löydetty aukotonta lääketieteellistä selitystä, perimmäinen syy sen kehittymiseen on vielä epäselvä.
Todennäköisesti raskausmyrkytys saa alkunsa jo alkuraskaudessa istukan verisuoniston rakentuessa, vaikka oireet puhkeavatkin vasta myöhemmin. Varsinaisessa raskausmyrkytyksessä istukan toiminta heikkenee ja sekä äidin että lapsen yleisvointi huononee. Raskausmyrkytykseen voi liittyä häiriöitä istukan verenkierrossa sekä sikiön kasvussa.
Raskausmyrkytyksen oireina turvotus, verenpaine ja valkuaisvirtsaisuus
Raskausmyrkytyksen selkein itse havaittava oire on turvotus, varsinkin kasvoissa ja muualla ylävartalossa. Loppuraskauteen normaalisti liittyvästä, täysin vaarattomasta turvotuksesta raskausmyrkytyksen aiheuttaman turvotuksen erottaa yleensä ajankohta. Tavallinen, raskauteen kuuluva turvotus ilmestyy yleensä iltapainotteisesti, kun taas raskausmyrkytykseen liittyvä turvotus on päällä jo aamusta alkaen. Turvotuksen esiintyminen ympäri vuorokauden ei kuitenkaan aina automaattisesti tarkoita raskausmyrkytystä.
Raskausmyrkytyksen oireita voivat olla myös väsymys, huonovointisuus, yleisesti heikko olo ja jatkuva päänsärky, ylävatsakipu sekä mahdolliset näköhäiriöt; jos päänsärky kestää päiväkausia ja siihen liittyy valopisteiden tai sahalaitakuvioiden ilmaantumista näkökenttään, on todennäköisesti kyseessä raskausmyrkytys.
Raskausmyrkytystä epäiltäessä kannattaa ottaa yhteys omaan neuvolaan, jossa äiti tutkitaan tarkemmin ja ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin ja -hoitoon äitiyspoliklinikalle. Jos kyseessä on raskausmyrkytys, ovat selvinä oireina edellä mainitun turvotuksen lisäksi verenpaineen nousu ja valkuaispitoinen virtsa.
Raskausmyrkytys, vakavimmillaan seurauksena raskauskouristus
Lievät raskausmyrkytyksen oireet, kuten verenpaineen hienoinen kohoaminen raskauden loppuvaiheessa ovat melko tavallisia loppuraskauden vaivoja. Lievät oireet eivät kuitenkaan yleensä johda sairaalareissuun, vaan niiden kehittymistä ja äidin vointia seurataan neuvolassa.
Pahimmillaan raskausmyrkytys vaatii seurantaa sairaalassa. Oireet voivat ilmestyä hyvinkin äkillisesti ja voimakkaina, pahimmillaan seurauksena on raskauskouristus eli eklampsia, jossa äidin ja sitä myötä sikiön vointi huononee vakavasti hapenpuutteen takia. Raskausmyrkytystä ei voida varsinaisesti hoitaa muulla kuin synnytyksellä, joten pahan raskausmyrkytyksen yhteydessä saatetaan synnytys joutua käynnistämään. Niin vaikeat raskausmyrkytykset ovat kuitenkin harvinaisia ja yleensä lievien oireiden yhteydessä keskitytään tarkkailemaan äidin vointia tehostetusti.
Raskausmyrkytyksen tulemista on melko vaikea ennustaa, koska se vaihtelee yksilöllisesti eikä tehokkaita estäviä toimenpiteitä tunneta. Joitakin riskitekijöitä on kuitenkin selvitetty. Niitä ovat huomattava ylipaino, diabetes, yli 40 vuoden ikä, aiempi raskausmyrkytys, kohonnut verenpaine, kaksosraskaus, perinnöllinen taipumus ja antifosfolipidi vasta-aineet. Ensimmäisessä raskaudessa riski on myös suurempi.
Asiantuntijana Oulun Kaakkurin neuvolan terveydenhoitaja Satu Hotti.
Lue myös: