Treeni ja ravinto

Ihana, kamala maito

Tutkimukset ovat osoittaneet, että runsas maidonjuonti lisää kuolleisuusriskiä eikä edistä luuterveyttä tai ehkäise luunmurtumilta.

4.6.2017 Terve.fi

Suomalaiset ovat maitokansaa ja juommekin eniten maitoa maailmassa henkeä kohti. Valitettavasti myös osteoporoosin esiintyvyys on meillä maailman kärkikastia.

Useat viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että runsas maidonjuonti lisää kuolleisuusriskiä eikä edistä luuterveyttä tai ehkäise luunmurtumilta. Ei, vaikka lapsesta asti olemme kuulleet täysin päinvastaista: maidon pitäisi vahvistaa luustoa ja ehkäistä osteoporoosia.

Maitoa on tarjottu pelastukseksi luukatoa vastaan, sillä sen kalsium- ja D-vitamiinitasot ovat ensiluokkaisia. Työterveyslaitoksen ravitsemustutkija Jaana Laitinen vakuuttaa, että kalsium imeytyykin parhaiten elimistöön juuri silloin, kun sen ohella nautitaan D-vitamiinia.

Maito siis kiistämättä edistää luuterveyttä. Mutta samalla se saattaa olla sille vaaraksi. Ruotsalaistutkijat arvelevat, että maidon sisältämät sokerit voivat aiheuttaa elimistössä jatkuvan matala-asteisen tulehdustilan. Lisäksi maidon sisältämä rasva on pääosin kovaa, epäterveellistä eläinrasvaa, minkä vuoksi rasvattomat vaihtoehdot ovat viisaampi valinta.

Viimeaikaisista huolenaiheista huolimatta maito on suomalaisille rakas. Mitä olisikaan suomalaisuus ilman iloisesti hymyilevää Teemu Selännettä maitomainoksessa tai vuosittain 1.6. vietettävää maitopäivää? Jos maitotuotteet maistuvat, ei niistä kannata luopua, sillä tutkimustulokset ovat vielä hataria. Mutta varmuuden vuoksi voi vaihtaa hapanmaitovalmisteisiin. Niiden yhteys hyvinvointiin on todistettu kiistattomasti jo vuosikymmeniä sitten.

Lähteet: Yle, Maitojaterveys.fi, Terveyskirjasto

Lue lisää:

Laktoosi-intoleranssi vai maitoallergia

Näin saat D-vitamiinia ravinnostasi

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi