Sairaudet

Osteoporoosin kolme hälytysmerkkiä

Osteoporoosi voi hiipiä jopa ilman mitään näkyviä oireita - mutta toisinaan osteoporoosi antaa hälytysmerkkejä. Lue lisää osteoporoosista.

2.8.2016 Terve.fi

Osteoporoosi voi hiipiä jopa ilman mitään näkyviä oireita – mutta toisinaan osteoporoosi antaa hälytysmerkkejä, jotka ilmoittavat luun kunnon testauksen olevan tarpeen.

Osteoporoosi kutsutaan usein “hiljaiseksi sairaudeksi”, koska luukato tapahtuu vähitellen ilman näkyviä merkkejä tai oireita. Lopulta luustosta voi tulla niin heikko ja hauras, että pienikin putoaminen tai kaatuminen seisomakorkeudelta, kolautus tai äkillinen liike voi aiheuttaa luun murtuman.

Vaikka osteoporoosia kutsutaan ”näkymättömäksi”, on sillä kolme mahdollista hälytysmerkkiä, joiden perusteella olisi hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa – varsinkin jos olet yli 50-vuotias.

1. Etukumara asento tai pituuden menetys

Selän etukumara asento voi johtua selkärangassa olevista useista osteoporoottisista murtumista, jotka muuttavat selän normaalia asentoa. Koska selkärangassa olevat nikamat romahtavat (= murtuvat), selkä voi alkaa kumartua eteenpäin. Tämä voi kehittyä vähitellen kenenkään kiinnittämättä asiaan erityistä huomiota.

Toisinaan selkänikamien luut heikentyvät ja romahtavat suoraan alaspäin niin, että pituuden menetys voi olla ainoa osteoporoottisten murtumien merkki eikä etukumaruutta ilmene. Jos olet menettänyt yli 5 cm aikuisiän pituudestasi, se voi olla merkki osteoporoosista.

Nikamamurtumien alidiagnostisointi on maailmanlaajuinen ongelma: vain yksi kolmasosa nikamamurtumista havaitaan lääkärin toimesta. Koska yksi nikamamurtuma johtaa hyvin tavallisesti uusiin murtumiin, hoitamaton osteoporoosi voi aiheuttaa potilaille monien kivuliaiden ja elämänlaatua heikentävien murtumien sarjan.

2. Äkillinen selkäkipu ilman selvää syytä

Osteoporoosia sairastaville ihmisille nikamamurtumia voi tulla tavallisissa arjen askareissa – vaikkapa vain kumartuessa sitomaan kengännauhoja. Jokainen aikuinen, jolle tulee äkillinen, voimakas selkäkipu ilman havaittavaa tai ilmeistä syytä, tulisi tutkia tarkemmin – kyseessä voi olla nikamamurtuma ja osteoporoosi. Joissain tilanteissa kipu voi olla niin kova, että potilas ei pysty liikkumaan. Aina kuitenkaan osteoporoottinen nikamamurtuma ei aiheuta voimakasta kipua.

Valitettavasti monet osteoporoosia sairastavat potilaat ovat ilmoittaneet, että lääkäri on antanut heille pelkästään kipulääkkeitä tutkimatta, olisiko selkäkivun syynä mahdollisesti osteoporoosi.

Jos sinulla on ollut selittämätön selkäkipu, olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa mahdollisuudesta tutkituttaa luuston kunto.

3. Tavallisessa arjen tilanteessa tullut luunmurtuma

Jos olet yli 50-vuotias ja olet saanut murtuman aivan tavallisessa kompastumisessa tai äkillisen liikkeen aiheuttamana, se on merkki heikoista luista. Tällöin on tärkeää arvioida luuston kunto ja saada tarvittaessa hoitoa osteoporoosiin.

Olipa kyseessä selittämätön tai pienenerginen murtuma (esim. murtuma, joka aiheutuu kaatumisesta enintään seisomakorkeudelta) nikamissa, ranteessa tai nilkassa, osteoporoosin mahdollisuutta ei pidä jättää huomiotta! Ensimmäisen murtuman pitää jäädä viimeiseksi: pyydä lääkäriä selvittämää osteoporoosin mahdollisuus ja sitoudu sen jälkeen osteoporoosin hoitoon, mikäli se todetaan.

Hälytysmerkkien lisäksi tarvitaan valppautta

Näiden kolmen hälytysmerkin lisäksi on olemassa muita tekijöitä, jotka voivat osoittaa suurentunutta osteoporoosin riskiä ja tarvetta luuston kunnon arviointiin. Täytä Luustoliiton riskitesti. Sen perusteella voit saada kuvan siitä, onko sinulla mitään tunnettuja osteoporoosin riskitekijöitä. Lääkärin kanssa on mahdollista täyttää FRAX-riskitesti (WHO Fracture Risk Assessment Tool), jonka voi kuka tahansa ottaa käyttöön netissä. FRAX-laskuri määrittää 10 vuoden riskin saada osteoporoottinen murtuma perustuen kunkin henkilön omiin riskitekijöihin ja sitä voidaan käyttää luutiheysmittaustulosten (BMD) kanssa tai ilman niitä.

On hyvä olla valppaana omien riskitekijöiden osalta, saada mahdollisimman varhain tieto oman luuston heikentyneestä kunnosta ja hoitoa tarvittaessa. Se on ensimmäinen askel kohti liikunnallista, aktiivista tulevaisuutta – ilman luuston haurauden aiheuttamia murtumia, kivuliaita ja elämää rajoittavia murtumia ja heikentynyttä elämänlaatua.

Lähde: Luustoliiton tiedote 2.8.2016

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi