Sairaudet

Esidiabetes saattaa suurentaa syöpävaaraa

Varsinaista diabetesta lievemmät glukoosiaineenvaihdunnan ongelmat saattavat altistaa monelle syövälle.

23.9.2014 Terve.fi

Varsinaista diabetesta lievemmät glukoosiaineenvaihdunnan ongelmat saattavat altistaa monelle syövälle, tuore kiinalaistutkimus osoittaa. Yhteys koskee etenkin maksa-, vatsa-, suoliston ja kohdun limakalvon syöpiä.

Esidiabetes tarkoittaa glukoosiaineenvaihdunnan ongelmia, jotka eivät vielä johda diabetes-diagnoosiin, mutta ovat sitä hyvin lähellä. Merkittävä osa esidiabeteksen kriteerit täyttävistä sairastuu myöhemmin diabetekseen.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 16 aikaisemman tutkimuksen ja lähes 900 000 potilaan tietoihin, ja niiden perusteella esidiabetesta potevien riski sairastua syöpään on 15 prosenttia suurempi kuin henkilöiden, joiden glukoosiaineenvaihdunta on normaalitasolla. Valtaosa tutkimuksista oli tehty Euroopassa tai Yhdysvalloissa.

Kun tutkijat tarkastelivat yksittäisiä syöpiä, varsinkin vatsa- ja suolistosyöpä, maksasyöpä, haimasyöpä sekä rinta- ja kohdun limakalvon syöpä olivat yleisempiä esidiabetesta potevilla. Esidiabetes ei liittynyt eturauhassyöpään, keuhkosyöpään eikä munasarja-, keuhkoputki-, munuais- tai virtsarakkosyöpään.

Esidiabeteksen ja syövän yhteys on aiempien tutkimusten valossa ristiriitainen eikä mahdollisesta mekanismista ole varmuutta. Teoriassa glukoosiaineenvaihdunnan häiriöt voivat kuitenkin altistaa syövän kehittymiselle monella eri tavalla.

Jos kiinalaisten havainnot varmistuvat uusissa tutkimuksissa, esidiabetes voi osoittautua merkittäväksi ja kasvavaksi syövän riskitekijäksi. Pelkästään Yhdysvalloissa joka kolmas aikuinen täyttää esidiabeteksen kriteerit. Esidiabetes puhkeaa varsinaiseksi diabetekseksi noin 5–10 prosentilla potilaista.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä.

Lähde: Diabetologia 2014

Lue lisää:

Hälyttävä diabetesepidemia uhkaa Briteissä

Diabetes jo epidemialuokan ongelma

Esidiabetekseen tulisi puuttua

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi