Treeni ja ravinto

Eläinrasvoja paljon syövät mahdollisesti myös diabeteksen vaarassa

Paljon eläinrasvoja ja tyydyttyneitä rasvoja ravinnostaan saavat sairastuvat muita todennäköisemmin sydän- ja verisuonitauteihin, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan myös aikuistyypin diabeteksen riski on heillä suurentunut.

13.3.2017 Terve.fi

Paljon eläinrasvoja ja tyydyttyneitä rasvoja ravinnostaan saavat sairastuvat muita todennäköisemmin sydän- ja verisuonitauteihin, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan myös aikuistyypin diabeteksen riski on heillä suurentunut.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella seurannan aikana paljon tyydyttyneitä rasvoja ja eläinrasvoja syövät sairastuivat diabetekseen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruokavaliossa oli niitä vain vähän. Tämä havaittiin runsaan neljän vuoden seurannan aikana.

Maitotuotteiden osalta tulokset olivat kahtalaisia, sillä runsas juuston ja voin käyttö liittyivät suurentuneeseen sairastumisriskiin, mutta täysrasvaisen jukurtin syöminen puolestaan pienentyneeseen riskiin. Jukurtti on yhdistetty pienentyneeseen diabetesriskiin aiemminkin.

Tulokset viittaavat eläinrasvojen ja tyydyttyneiden rasvojen voivan edistää aikuistyypin diabeteksen kehittymistä, mutta ruoan rasvojen lisäksi myös monet muut seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi niitä kannattaa tulkita varoen. On esimerkiksi mahdollista, että ylipaino tai jokin muu sekä rasvaiseen ruokaan että diabetekseen liittyvä seikka selittää yhteyden.

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2017;DOI:10.3945/ajcn.116.142034

Lue lisää:

Maailmanlaajuinen tutkimus rasvojen yhteydestä sydänkuolemiin

Huonot rasvat lyhentävät elinikää, hyvät rasvat pidentävät

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt