Treeni ja ravinto

Huonot rasvat lyhentävät elinikää, hyvät rasvat pidentävät

Ruokavalion rasvakoostumuksella voi olla suuri vaikutus siihen, miten pitkään ihminen elää. Paljon tyydyttyneitä rasvoja ja transrasvoja syövät kuolevat varhemmin ja paljon tyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvoja syövät myöhemmin.

19.8.2016 Terve.fi

Ruokavalion rasvakoostumuksella voi olla suuri vaikutus siihen, miten pitkään ihminen elää. Paljon tyydyttyneitä rasvoja ja transrasvoja syövät kuolevat varhemmin ja paljon tyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvoja syövät myöhemmin.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa hyödynnettiin kahden suuren terveystutkimuksen aineistoja. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut yli 83 000 naista ja 43 000 miestä, joista 33 000 kuoli 26–32-vuotisten seurantojen aikana.

Lue: Jättitutkimuksen yllättävät tulokset: tyydyttyneet ‘huonot’ rasvat eivät aiheuta sydäntautia

Vaikka tyydyttyneiden rasvojen ja transrasvojen syöminen liittyi suurentuneeseen vaaraan kuolla seurannan aikana, tuo vaara pieneni, jos huonoja rasvoja korvasi tyydyttymättömillä tai monityydyttymättömillä rasvoilla. Riski pieneni sitä enemmän mitä uutterammin rasvoja vaihtoi.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemmin tutkimuksissa, joissa on tarkasteltu rasvojen ja sydän- ja verisuonitautien yhteyttä.

Lue: Syö oikeita rasvoja!

Tyydyttyneitä rasvoja saa etenkin eläinrasvasta ja transrasvahappoja pikaruoasta. Tyydyttyneet ja monityydyttyneet rasvahapot ovat puolestaan kasvi- ja kalarasvoja.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Jama Internal Medicine 2016;176:1134–1145

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi