Ehkäise syöpä – syö, juo ja liiku näin!

Ehkäise syöpä – syö, juo ja liiku näin!
Syö kasviksia ja liiku yli seitsemän tuntia viikossa. Tarkista Syöpäjärjestöjen listalta, toimitko jo oikein!
Julkaistu 10.2.2016

Hyvillä elintavoilla voi ehkäistä 40 prosenttia syövistä. Arkisilla valinnoilla on valtava merkitys terveenä pysymiselle. Syöpäjärjestöt ovat koonneet kattavan listan syöpää ehkäisevistä elintavoista.

1. Kasvikset suojaavat suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syövältä.

Ne vähentävät riskiä sairastua haimasyöpään, mahasyöpään, paksusuolen ja peräsuolen syöpään. Ne ehkäisevät myös keuhkosyöpää sekä eturauhassyöpää.

Suosikkijuures porkkanalla on paljon hyviä vaikutuksia: porkkanaa syömällä voi alentaa riskiään sairastua suun, nielun ja kurkunpään ja ruokatorven syöpää sekä keuhkosyöpään.

Monilla eri kasviksilla on syöpää ehkäiseviä vaikutuksia. Mihinkään yksittäiseen juttuun ei kannata tarkertua vaan ruokavalio kannattaa pitää monipuolisena. Ruoka-aineilla on monisyisiä vaikutuksia.

Kasviksista ja viljasta saatava kuitu on tärkeä tekijä. Kuitu vähentää paksusuolen syövän ja peräsuolensyövän riskiä. Kuitu suojaa muun muassa siksi, että se laimentaa ulosteessa olevia aineita ja nopeuttaa haitallisten aineiden poistumista elimistöstä.

2. Lihoista kannattaa välttää punaista lihaa, jota yleensä syömme porsaan- ja naudanlihana

Punainen liha lisää riskiä sairastua paksunsuolen ja peräsuolen syöpiin. Etenkin makkarat, nakit, kinkut ja meetvursti kannattaa jättää pois. Kanan liha on valkoista lihaa, joka ei kasvata syöpäriskiä.

3. Suola lisää mahasyövän riskiä

Pirullista suolassa on se, että saamme sen suurimmaksi osaksi piilosuolana muun ravinnon mukana. Vähennä ruolan ripottelua.

4. Juo vain vähän, jos sitäkään

Alkoholi aiheuttaa neljä prosenttia syövistä. Se aiheuttaa syöpiä ruoansulatuskanavassa alusta loppuun saakka eli suusta suolistoon. Alkoholilla on myös yhteys rintasyöpään.

Jos nainen käyttää yli kuusi annosta viikossa, rintasyövän ja suolistosyövän riski on kohonnut. Esimerkiksi pullo keskiolutta on yksi alkoholiannos, iso tuoppi kaksi annosta ja miedossa viinipullossa on kuusi annosta. Mitään turvallista käyttörajaa ei ole.

5. Liiku paljon, pelkkä hyötyliikunta ei auta

Liikunta ehkäisee paksusuolen syöpää, rintasyöpää ja kohdunrungon syöpää. Yli seitsemän tuntia viikossa liikkuvalla naisella on tutkimusten mukaan 25 prosenttia pienempi riski sairastua kuin vähän liikkuvalla naisella. Raskas liikuntaa pienentää riskiä eniten. Treeniä pitäisi saada viidesti viikossa koko elämän ajan.

Aikuisiän ylipaino on riski, jota voi vähentää laihduttamalla.

6. Hormonit vaikuttavat naisen syöpäriskiin

Yli viisi vuotta hormonihorvaushoitoa saaneella naisella on suurentunut riski sairastua rintasyöpään ja munasarjasyöpään. Estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävät E-pillerit lisäävät hieman rintasyövän ja kohdunkaulan syövän riskiä mutta leikkaavat kohdunrungon ja munasarjan syövän riskiä.

Imetys ja synnyttäminen suojaavat rinta- ja munasarjasyövältä.

Lähteenä muun muassa Ilman syöpää -sivusto.

Kommentoi »