Näin syöt punaista lihaa oikein

Näin syöt punaista lihaa oikein
Punaista lihaa kannattaa syödä vain puoli kiloa viikossa. Voit leikata lihan ja makkaroiden haittoja valmistamalla ruuat oikein ja koostamalla ruokavaliosi järkevästi.
Julkaistu 27.10.2015

Suomalaisia hätkähdyttää WHO:n uusi luokittelu, jossa prosessoidut lihatuotteet on asetettu samaan haittaluokkaan kuin tupakka, asbesti ja dieselhöyryt.Syöpäriskiä kasvattavat erityisesti prosessoidut ja pitkään säilyvät lihajalosteet, kuten makkarat, pekonit, leikkeleet ja savustetut lihat. Tutkimusten mukaan runsas punaisen lihan ja lihajalosteiden syöminen lisää riskiä sairastua paksu- ja peräsuolensyöpään. Suomalaiset syövät noin 80 kiloa lihaa vuodessa, siitä suurin osa on punaista lihaa eli nautaa ja porsasta.OIKEA VIIKKOANNOS ON TÄMÄ:

Kaikkiaan punaista lihaa saisi syödä enintään 300–500 grammaa viikossa – siis vain noin puolet siitä, mitä nyt syömme.

Määrä täyttyy esimerkiksi näin:

5 lihapullaa

1 grillimakkara1 annos jauhelihaspagettia10 viipaletta kinkkuleikkelettä

– Suosituksessa on aika vaikea pysyä, jos syö joka päivä lihaa, sanoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Liisa Pylkkänen Suomen Syöpäyhdistyksestä.Kuinka paljon punaisen lihan syönti nostaa sydäntautiriskiä, lue?

SYÖ LIHAA NÄIN: 

* Suosi lihan vähärasvaisia osia

* Valmista liha höyryttämällä, keittämällä tai hauduttamalla uunissa* Jos lihan paistaa, pyyhi se kuivaksi ennen paistoa

* Suosi kalaa

* Korvaa punainen liha välillä vaalealla lihalla, kuten broilerilla tai kalkkunalla

* Jauhelihan voi ruskistaa kevyesti teflonpannulla, mutta lihan grillaamista karrelle kannattaa välttää

* Älä syö makkaran kärähtänyttä osaa.

* Grillistä ja paistovälineistä kannattaa pestä karstat kunnolla pois

Mikä punaisessa lihassa ja lihajalosteissa on pahaksi terveydelle? 

VALMISTUSTAPA JA HEMIRAUTA

Punaisen lihan epäterveellisyys muodostuu monella tavalla. Osaan voit vaikuttaa itse.Kun lihaa kuumentaa korkeissa lämpötiloissa, syntyy syöpää aiheuttavia heterosyklisiä amiineja ja polyaromaattisia hiilivetyjä.

Punaisessa lihassa on paljon hemirautaa, joka voi edesauttaa soluvaurioita aiheuttavien happiradikaalien muodostumista.Lihajalosteissa eli esimerkiksi makkaroissa on säilöntäaineena natriumnitriittiä, mikä voi lisätä suolistossa syöpää edistäviäen N-nitrosoyhdisteiden muodostumista. Lihajalosteissa on usein myös paljon suolaa ja enemmän rasvaa kuin tuoreessa lihassa.

KOVAA RASVAA

Tyydyttynyttä rasvaa sisältävä punainen liha voi olla muutenkin terveydelle huonoa. Liika rasvan saanti lihottaa ja altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.

Runsaalla punaisen lihan syömisellä on väestötutkimuksissa havaittu yhteyksiä myös muihinkin sairauksiin, kuten diabetekseen.

Syy niihin voi olla myös muuten epäterveellisissä elämäntavoissa, kertoo ravitsemustieteen dosentti Anne-Maria Pajari Helsingin yliopistosta.Tutkimuksissa on saatu tällaisia yhteyksiä:

– Paljon punaista ja prosessoitua lihaa syöneet myös tupakoivat, joivat enemmän alkoholia, söivät vähemmän kasviksia ja liikkuivat vähemmän.Pylkkäsestä tärkeintä on, millaista lihaa syö. 

Paljon voi riippuua myös siitä, mitä lihan viereen valitsee.– Ihmisen ravitsemus on aina kokonaisuus. Lihan seurana kannattaa syödä paljon kasviksia. Niissä on syövältä suojaavia polyfenoleita. Myös pysyminen normaalipainoisena vähentää syöpäriskiä, Pylkkänen sanoo.

LIHAN HYVIÄ PUOLIA OVAT MM: Liha on hyvä B12-vitamiinin lähde ja sisältää myös tehokkaasti imeytyvää rautaa sekä sinkkiä, seleeniä, fosforia ja magnesiumia. 

KUVASSA hyvinvointi- ja elämäntapavalmentaja Johanna Grönlund, joka noudattaa lihapainotteista paleoruokavaliota. Kuvassa myös herefordilainen sonni.

Juttua varten haastateltiin myös projektipäällikkö Anni Helldánia Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

1 kommentti