Terve.fi

Punainen liha - vältä prosessoitua tavaraa

Punainen liha - vältä prosessoitua tavaraa
Naudanlihan, lampaan, porsaan ja muun punaisen lihan syöminen on sydämelle ja valtimoille ok, kunhan se ei ole savustettua, suolattua tai muuten säilöttyä. Lue lisää.
Julkaistu 29.12.2013

Monet, jotka yrittävät noudattaa terveellistä ruokavaliota, tuntevat syyllisyyttä punaisen lihan syömisestä. Uusi tutkimus ehdottaa, että naudanlihan, lampaan, porsaan ja muun punaisen lihan syöminen on sydämelle ja valtimoille ok, kunhan se ei ole savustettua, suolattua tai muuten säilöttyä. Ole kuitenkin varovainen prosessoidun lihan, kuten pekonin, leikkeleiden ja nakkien kanssa.

Ravintoterapeutti Renata Micha ja hänen kollegansa Harvard School of Public Healthista keräsivät tietoa yli 20:stä päättyneestä tai yhä käynnissä olevasta tutkimuksesta koskien terveyttä ja ruokavaliota. Se antoi heille yksikohtaista aineistoa ruokavaliosta, mukaan lukien lihan syönnistä. Tutkimuksiin kuului yli 1,2 miljoonaa alun perin tervettä osallistujaa, joista 27 000:lle kehittyi sydänsairaus, diabetes tai halvaus. Näiden kolmen sairauden luvut eivät olleet yhtään korkeammat ryhmässä, joka söi punaista lihaa kahdeksan kertaa viikossa kuin ryhmässä, joka söi punaista lihaa vain kerran viikossa.

Prosessoidun lihan kanssa tarina oli toinen: jokainen päivittäinen prosessoitu liha-annos lisäsi sydänsairauden riskiä 42 prosenttia ja diabeteksen riskiä 19 prosenttia. Tutkijat esittivät tuloksensa American Heart Associationin konferenssissa San Fransiscossa maaliskuussa ja julkaisivat ne Circulation-lehdessä 1. kesäkuuta.

Prosessoimattomat ja prosessoidut punaiset lihat eivät ole kovin erilaisia. Prosessoidussa liha-annoksessa on hiukan enemmän rasvaa ja kaloreita ja vähemmän proteiinia ja kolesterolia kuin prosessoimattomassa. Suurin ravinnollinen ero prosessoimattoman ja prosessoidun lihan välillä on suola (jota on prosessoidussa lihassa neljä kertaa enemmän) ja suolattomat säilöntäaineet (enemmän prosessoidussa lihassa). Tutkimus ehdottaa, että ylimääräinen suola ja säilöntäaineet voivat osittain selittää eron vaikutuksissa sydän-ja verisuoniin.

Tieteen kehitys

Asiantuntijat, koomikot ja ravintotutkimuksen skeptikot hyppäsivät sen ajatuksen kimppuun, että punainen liha voisi olla hyväksi sydämelle ja kutsuivat sitä väliaikaiseksi. Jotkut rinnastivat tiedon erääseen Woody Allenin elokuvakohtaukseen vuodelta 1973 elokuvassa Sleeper. Kohtauksessa tulevaisuuden tiedemiehet pudistavat päätään ajatukselle, että pihvi, savukkeet ja kuuma kinuski olivat joskus epäterveellisiä ”päinvastoin kun nykyään tiedämme olevan totta”.  Tuo näkökulma saa varmasti nauruja tai kehittää moraalista raivoa, mutta se ylenkatsoo tieteen ja lääketieteellisen tutkimuksen evoluutiomaisen luonnon, kuin myös se, että nykyään tutkijat osaavat erottaa osia tuosta, aiemmin tuomitusta, ruokavaliosta.

Otetaan esimerkiksi ruokarasvat. 1960-luvun alussa, kun rasva oli ravintovihollinen numero 1, meitä on kehotettu välttämään niitä. Se jälkeen tutkimuksen ovat paljastaneet, että eri rasvoilla on erilaisia vaikutuksia sydänsairauksiin: pahoista (transrasvat) neutraaleihin (tyydytetyt rasvat) ja hyviin (tyydyttymättömät). Meidän tietomme hiilihydraateista on käymässä läpi samanlaista muutosta. Sen sijaan, että katsotte uusia löytöjä väliaikaisina, ottakaa ne hyvinä uutisina ihansyöjille.

- Liha tulee olemaan osa ruokavaliotamme vielä pitkään. On tärkeää seurata, mitkä ovat terveellisimpiä ja mitkä eivät, sanoo tutkimuksen yksi kirjoittajista tohtori Dariush Mozaffarian, lääketieteen apulais-professori Harvardiin liitettävästä Brigham and Women’s Hospitalista.

Kotiläksyjä

Tutkijat eivät huomanneet, että lihan syöminen olisi HYVÄKSI sinulle, vaan, että sen syöminen ei näytä lisäävän sydäntaudin tai diabeteksen riskiä. Muut tutkimukset ovat osoittaneet, että punaisen lihan syöminen nostaa riskiä sairastua paksusuolensyöpään tai muihin syöpiin. Harvardin tutkijat eivät tutkineet tätä. Tämä analyysi ei tule olemaan viimeinen lajissaan. Se on rajoittunut 20 alkuperäistutkimuksesta saatuun aineistoon, ja se todennäköisesti tulee poikimaan uusia tutkimuksia lihansyönnin yhteydestä sydän- ja verisuonitauteihin.

Tämä työ ei tarkoita, että sinun tulisi mässäillä lihansyöjänä. Parhaimmat proteiinin lähteet ovat yhä kala, pähkinät ja siipikarja. Tulokset kuitenkin ehdottavat, että punaisen lihan syöminen muutamaan kertaan viikossa voi olla osa terveellistä ruokavaliota, eikä sinun tarvitse tuntea syyllisyyttä kokatessasi pihviä tai tilatessasi lampaanlapaa.

Löydös, että säännöllisesti prosessoidun lihan syöminen lisää sydäntautien ja diabeteksen riskiä, on syytä ottaa huomioon. Yksi annos prosessoitua lihaa viikossa, pekoni sunnuntaiaamun kananmunien kanssa tai pepperonipizza lauantai-iltana on vielä kohtuullista.

Lähde: Harvard Health Letter 8/10.

Lue myös:

Kommentoi »