Dieetit puntarissa

Dieetit puntarissa
Muotidieettejä tulee ja menee. Osassa niistä on hyvinkin itua, mutta kaikissa ei. Pikadieettien suosio perustuu niiden vaikutukseen tunteisiimme. Ne lisäävät motivaatiota, kun huomaamme tuloksia syntyvän nopeasti. Samalla onnistumisen ja kykenemisen tunteemme vahvistuvat.
Julkaistu 9.9.2013

Nopea laihdutus voi olla paikallaan, jos sinulla on paljon painoa pudotettavanasi. Painosi ollessa lähellä normaalipainoa kannattaa suosia hitaampia dieettejä. Painonhallinnan kannalta on tärkeää löytää itsellesi sopiva tapa hallita painoasi. Sillä vain pysyvillä syömistottumusten muutoksilla saamme pysyviä tuloksia aikaiseksi.

Painonhallinnan kannalta on tärkeää syödä säännöllisesti, painottaen aamun ja päiväajan syömistä. Hyville dieeteille on ominaista runsas kasvisvoittoinen syöminen, jota täydennetään riittävällä laadukkaalla proteiinipitoisella ruoalla, hyvillä rasvoilla ja itselle sopivalla määrällä laadukkaita hiilihydraatteja.

Muista myös juoda riittävästi ja liikkua säännöllisesti dieetistä riippumatta.

Pysähdy hetkeksi miettimään ennen elämäsi dieetin aloittamista, onko sinulla aikaa muutokseen? Vai pitäisikö sinun ensi pohtia, miten saada stressi tai kiire aisoihin tai miten ehtisit nukkua riittävästi?

5:2 -dieetti

5:2 -dieetissä syödään viikossa viisi päivää normaalisti ja kahtena päivänä paastotaan. Paastopäivät eivät saa olla perättäisiä päiviä. Naisten energiansaanti on paastopäivinä 500 kcal ja miesten 600 kcal. Parhaimmillaan 5:2 -dieetti opettaa kasvisten merkityksen osana hyvää syömistä, koska kasviksia voi syödä melko vapaasti paastopäivinäkin. Lisäksi paastopäivät voivat auttaa kylläisyyden tunteen opettelussa ja annoskokojen pienentämisessä. Dieetistä voi olla myös harmia, mikäli se aiheuttaa runsasta mässäilyä tai jopa ahmintaa normaalin syömisen päivinä.

Erittäin niukkaenerginen dieetti

Erittäin niukkaenergisessä eli ENE-ruokavaliossa nautitaan alle 800 kilokaloria energiaa päivässä, jolloin elimistö menee paastotilaan. Paastotilassa nälän tunne katoaa ja laihtuminen on nopeaa. Dieettiä tulisi käyttää vain painoindeksin ollessa yli 30 kg/m2. ENE-dieetissä käytetään yleensä hyväksi ravintovalmisteita, jotka sisältävät tarpeellisia suojaravintoaineita. Dieetin hyviä puolia ovat säännöllisen syömisen oppiminen ja lisäksi se toimii hyvänä katkaisuna vanhoihin syömistottumuksiin, jonka jälkeen on helpompi opetella uusia tapoja. ENE-dieettiä kannattaa käyttää terveydenhuoltohenkilökunnan valvonnassa.

Gluteeniton dieetti

Gluteeniton dieetti on yksi uusimmista muotidieeteistä. Dieetin tarkoitus on välttää nimensä mukaisesti gluteenia. Gluteeniton dieetti saattaa aiheuttaa ongelmia esimerkiksi keliakiaa diagnosoitaessa, jos ihminen on aiemmin aloittanut ominpäin gluteenittoman dieetin. Terveen ihmisen ei tarvitse välttää gluteenia, vaan hän voi nauttia kaikista viljoista vapaasti ja niiden suomista eduista, kuten kuiduista, vitamiineista ja mineraaleista. Jos vatsa vaivaa, kannattaa mieluummin kokeilla FODMAP-ruokavaliota.

Happo-emästasapainodieetti

Painoon happo-emästasapainolla ei ole vaikutusta. Vatsan ja suoliston tai sydämen hyvinvoinnin kannalta happamuudella voi olla merkitystä. Syödessämme runsaasti ja vaihdelleen emäksisiä kasviksia, hedelmiä ja marjoja, ei tavallisen ihmisen tarvitse happo-emästasapainoja miettiä. Kasvisten, marjojen ja hedelmien lisäksi emäksisiä ruokia ovat esimerkiksi kaakao ja peruna.

Karppaus ja karppaushenkiset dieetit

Karppausta voit toteuttaa monella tapaa. Erittäin tiukissa karppausmuodoissa rajoitetaan hiilihydraattien saantia noin 20 grammaan päivässä ja keho on paaston kaltaisessa tilassa. Karppausta ei voi pitää suositeltavana dieettinä, mikäli se äärimuodossaan tarkoittaa runsasta tyydyttyneen rasvan nauttimista ja jopa marjojen, joidenkin kasvisten, hedelmien ja täysjyväviljojen välttämistä. Atkins, Dukan ja Montignac ovat karppaamisen sukulaisdieettejä.

Hyväkarppi

Jos karppaamisella tarkoitetaan sitä, että vähennetään paljon tyhjää energiaa sisältäviä hiilihydraatteja, kuten sokeria, valkoisten jauhojen ja niistä valmistettujen tuotteiden, valkoisen riisin ja pastan käyttöä, on karppaaminen hyvä laihdutus- tai elämäntapa.

Luolamies- ja metsästäjä-keräilijädieetit

Luolamies- tai metsästäjädieeteissä on ajatuksena syödä sitä, mitä metsästetään tai keräillään luonnosta. Hyvää tässä entisaikojen syömistottumuksia mukailevassa dieetissä on, että siinä suositaan kasviksia ja proteiinia sekä siemeniä ja pähkinöitä. Viljoja tässä dieetissä kartetaan ja osassa myös maitotuotteiden käyttöä. Turhat rajoitukset ovat aina turhia ja ne kaventavat suotta syötävien ruokien valikoimaa.

Pikadieetit

Pikadieetit ovat kovin yksipuolisia ja sisältävät hyvin vähän energiaa. Ne lähentelevät paastoa. Pikadieettien vaikutus perustuu energian niukkuuteen. Painon lasku johtuu pääosin nesteen poistumisesta elimistöstä.

Kaalikeittodieetti

Kaalikeittodieetiä noudatetaan yleensä noin viikon verran. Dieetissä saa syödä kaalikeiton lisäksi vähän vihanneksia ja hedelmiä sekä maitoa ja lihaa. 

Greippi – eli Hollywood-dieetti

Greippidieetti opastaa syömään puolikkaan greipin tai juomaan 2,5 dl makeuttamatonta greippimehua aterioiden yhteydessä. Greipin uskotaan edistävän rasvan palamista. Lisäksi päivittäistä kalorimäärää rajoitetaan voimakkaasti, jolloin paino laskee. Hyvää dieetissä on ainakin riittävä C-vitamiinin saanti.

Muita tyypillisiä pikadieettejä ovat myös lentoemäntädieetti, ananasdieetti, mehudieetti, sairaala- ja armeijadieetit 

Välimeri- ja Itämeri-dieetit

Välimerellisessä ruokavaliossa nautitaan runsaasti vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä sekä pähkinöitä. Lisäksi suositaan kasviöljyjä, kuten oliiviöljyä. Myös kalansyönti kuuluu tähän ruokavalioon olennaisena osana. Myös täysjyväviljat kuuluvat tähän ruokavalioon eli tummat vaihtoehdot leivässä, riisissä ja pastassa. Välimeren ruokavalio on oiva vaihtoehto laihdutukseen ja painonhallintaan. Toisaalta Itämeri-dieetti suosii sekin kauden kasviksia, kalaa ja rypsiöljyä eli ei lähde merta edemmäs kalaan.

Veriryhmädieetti

Veriryhmän mukaan syöminen on ihan humpuukia, eikä sille ole löytynyt tieteellisiä perusteluja. Veriryhmästä riippuen pitäisi syödä pääosin esimerkiksi liha-, kasvis- tai maitotuotevoittoisesti. AB-ryhmän ruokailu on tosin lähellä nykyaikaista ruokailuamme. Jos kuulut kasvisvoittoisesti ruokailuun suositeltuun A-veriryhmään, niin voit olla onnellinen sopivasta veriryhmästäsi, muiden veriryhmien omaavien kannattaa pohtia valintojaan muutoin kuin veriryhmän kannalta.

Zone-dieetti

Zone muistuttaa välimerellistä ruokavaliota ja omia ravitsemussuosituksiamme. Se painottaa proteiinien, hiilihydraattien ja rasvan välistä oikeaa suhdetta. Se kannustaa myös syömään pehmeitä rasvoja ja liikkumaan säännöllisesti. Dieetti kuulostaa periaatteessa hyvältä, mutta tavallisen ihmisen ei tarvitse pähkäillä syökö hän jotain ravintoainetta oikean määrän suhteessa toiseen ravintoaineeseen, vaan mieluummin syödä monipuolisesti ja laadukkaasti.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti.

Lue myös:

Kommentoi »